Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt vill se ett stopp för tobaksindustrins fokus på barn och unga. När det gäller narkotikapolitik vill Sjöstedt se en avkriminalisering när det gäller att vara påverkad. Här kan du ta del av Jonas Sjöstedts svar på Alkohol & Narkotikas EU-enkät.
Tobakssnus har varit förbjudet i alla EU-länder sedan 1992, men Sverige har fått ett undantag. Det vita snuset (med extraherat nikotin = ”tobaksfritt”) popularitet bland unga i Europa har lett till att kommissionen just nu utvärderar lagstiftningen för tobakskontroll. Kommer vi att se ett totalförbud för allt snus i Sverige nu?
Svar: Huruvida en reglering av snus i EU skulle påverka Sveriges undantag för snus är för tidigt att bedöma. Vänsterpartiet vill intensifiera arbetet för en bättre folkhälsa och minska tobakens skadeverkningar. Tobaksindustrins intressen får aldrig prioriteras eller på något sätt hindra arbetet för en förbättrad folkhälsa varken i Sverige eller EU.
Hur ser ditt parti på det vita snuset?
Svar: Så kallat vitt snus innehåller höga doser nikotin, som är förknippat med hälsorisker. Idag smaksätts snuset för att vara attraktivt för barn, unga och icke-rökare, med en tydligt märkbar doft eller smak av något annat än tobak. Vänsterpartiet anser att politiken ska sätta stopp för tobaksindustrins fokus på barn och unga, t.ex. genom att begränsa hur snuset får smaksättas.
Av folkhälsopolitiska skäl har Sverige, tillsammans med Finland, även ett undantag när det kommer till alkohol. Finns risk att gårdsförsäljning skulle kunna äventyra svenskt alkoholmonopol?
Svar: Ja, de bedömningar som gjorts menar att införandet av gårdsförsäljning skulle äventyra alkoholmonopolet. Därför är Vänsterpartiet emot ett införande.
Hur ser ditt parti på frågan om gårdsförsäljning?
Svar: Gårdsförsäljning innebär en uppluckring av monopolet som skulle få negativa konsekvenser för folkhälsan och samhället i stort. Vänsterpartiet värnar därför systemet med ett svenskt alkoholmonopol.
Flera medlemsländer har rört sig mot en mer liberal narkotikalagstiftning, nu senast Tyskland. Hur kommer det att påverka Sverige?
Svar: Sveriges narkotikalagstiftning bör regleras främst på nationell nivå. För Vänsterpartiet är det viktigt införseln och handel med narkotika bekämpas samtidigt som det ska finnas vård och stöd med låga trösklar för människor med beroende. Därför är det Vänsterpartiets hållning att narkotika fortsatt ska vara illegalt men att det bör avkriminaliseras att vara påverkad av narkotika.
Vilken andts-fråga (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) är viktigast för dig att driva i EU?
Svar: Det viktigaste är att främja folkhälsan, oavsett vilken andts-fråga det handlar om. Vänsterpartiet är därför en tydlig kraft för att EU:s folkhälsoarbete ska syfta till att människor ska kunna leva längre och friskare liv oavsett klass, kön eller härkomst.
Läs mer
Här kan du ta del av enkätsvar från
Socialdemokraterna (Heléne Fritzon)
Sverigedemokraterna (Charlie Weimers)
Miljöpartiet (Alice Bah Kuhnke)
Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.
Se alla artiklar av Sara-Märta HöglundPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.