Stöd kan ges på vårdcentral

Personer med milt till måttligt alkoholberoende behöver förhållandevis lite stöd för att kunna minska konsumtionen. Vård kan ges på vårdcentral, men då behöver rutiner för behandling finnas på plats. Det visar en färsk avhandling av psykiatern Karin Hyland.

//

Ifrågasätter nyttan av kriminalisering

De senaste 35 åren har innehav och bruk av narkotikaklassade substanser varit olagligt i Sverige. I en ny rapport från ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) ifrågasätts nu nyttan av kriminaliseringen. Felipe Estrada är en forskarna bakom rapporten.

/

Högt tryck på beroendeakuten när LOB följs

Varje år avlider berusade människor i arresten. Ändå förs uppemot 90 procent av alla som omhändertas enligt LOB just dit. Men ett par regioner har börjat ändra fokus - människor ska tas till vård. I Stockholm har det ökat trycket på Beroendeakuten.

Attitydförändring till psykedelia mot depression

En attitydförändring är på gång när Vetenskapsrådet beviljat anslag till forskning om psilocybin. Redan 2031 kommer sjuk­vården att kunna erbjuda psykedelia till patienter med svår­botad depression tror psykologen och forskaren Per Carlbring.

/

Sluta röka med virtuell verklighet

Tre av fyra börjar röka igen, även efter professionell rökavvänjning. Kanske är vr-behandling i en mobilapp framtidens melodi? Vr ökar motivationen att träna och förbättrar engagemanget, två avgörande faktorer för varaktig beteende­förändring.

Motiverar unga tramadolanvändare till vård 

Tullverket beslagtog 2022 fler tramadol-tabletter än något tidigare år. Personer som har ett missbruk där läkemedlet ingår avbryter oftare än andra behandling. Nu arbetar Malmö stad aktivt för att motivera till vård.   Det stora inflödet av tramadol till Sverige påverkar beroendevården. De

1 2 3 7