Hoppa till innehållet

Stöd kan ges på vårdcentral

AdobeStock_231630443-scaled-e1709036057580

Personer med milt till måttligt alkoholberoende behöver förhållandevis lite stöd för att kunna minska sin konsumtion. Vård kan ges på vårdcentral, men då behöver rutiner för behandling finnas på plats. Det visar en färsk avhandling av psykiatern Karin Hyland.

–Patienter med milda till måttliga alkoholproblem vill inte söka specialistvård och känner inte alltid till att det finns hjälp via primärvården.

Det säger Karin Hyland, som nyligen disputerade på behandling i primärvård av alkoholberoende. Karin Hyland är även psykiater på mottagningen Riddargatan 1 i Stockholm.

–På en del vårdcentraler finns ingen behandling. Men i den här gruppen krävs lite för att förändra alkoholvanorna, så primärvården kan klara av det, om personalen ges rätt förutsättningar.

Avhandlingen bygger på fyra studier. I den första utvärderade Karin Hyland effekten av internetbaserad kognitiv beteendeterapi, iKBT, som är ett självhjälpsprogram som bygger på kognitiv beteendeterapi och MET, motivational enhancement therapy.

–Eftersom den behandling som ges varierar så mycket mellan olika vårdcentraler, kunde vi inte jämföra den med internetbaserad kognitiv beteendeterapi. Vi jämförde i stället vårdcentralens sedvanliga behandling med alternativet att den kompletterades med iKBT.

Studien visar att alla patienter minskade sin konsumtion och psykiska ohälsa – även de som enbart fick sedvanlig behandling. De patienter som utöver det tog del av iKBT minskade konsumtionen än mer.

Svårighetsgraden påverkade utfallet

De med svårast beroende hade minskat sin konsumtion vid tremånadersuppföljningen, men sedan ökat den igen vid tolv månader, medan de med måttligt beroende hade fortsatt att minska sitt intag till tolvmånadersuppföljningen.

–Slutsatsen vi drar är att uppföljningar behövs, särskilt på gruppen med större beroende, säger Karin Hyland.

Intervjuer med tio allmänläkare om hur de upplever handläggningen av patienter med alkoholberoende, visade att rutiner för behandling av alkoholproblem ofta saknas. Allmänläkarna tyckte att alkohol är ett viktigt område att prata om med patienterna, men de upplevde hinder som tidsbrist, avsaknad av bra behandling och otillräcklig kunskap. Flera tyckte att det är svårt att fråga om alkohol på ett sätt som får patienter att berätta. Många upplevde även svårigheter med att förskriva läkemedel mot alkoholberoende för att man är ovan och saknar rutiner.

Karin Hyland har forskat på hur alkoholberoende kan behandlas i primärvården.

–Men när de fick en utbildning av mig på 45 minuter om alkoholläkemedel, resulterade det i att över hälften av deltagarna i internetstudien fick läkemedel utskrivet, berättar Karin Hyland.

Allmänläkarna tyckte också att iKBT kan vara bra, åtminstone för en del patienter.

Den sista studien visade att det nya husläkardirektivet från 2021, där behandling av alkoholberoende ingår i primärvårdens uppdrag i kombination med utbildning i 15-metoden, inte har påverkat alkoholarbetet nämnvärt. 15-metoden har utvecklats på mottagningen på Riddargatan 1 för personer med måttliga alkoholproblem. Namnet bygger på att flera av besöken kan ske på bara 15 minuter.

–Jag tror att det beror på att primärvården är överbelastad. Ledningen prioriterar inte problemet, trots att alkoholberoende är lika vanligt som typ 2-diabetes. Och mycket tyder på att få läkare har tagit del av utbildningen.

Sandra af Winklerfelt Hammarberg är specialist i allmänmedicin, medicine doktor och verksamhetschef på Liljeholmens vårdcentral, som medverkade i Hylands avhandling. Hon känner igen att alkoholberoende inte får tillräcklig uppmärksamhet i primärvården.

–Jag tror att vi är rätt bra som vårdcentral. Om du söker för psykisk ohälsa får du utöver klinisk bedömning, fylla i skattningar för depression, ångest, levnadsvanor eller alkoholvanor (AUDIT). Och med blodprover utesluter vi kroppsliga orsaker till symtomen, där ingår markörer för alkohol. Vilket vi även tittar på vid högt blodtryck som ett standardprov numera, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

–Men vi är fortfarande för dåliga på att ställa alkoholrelaterade diagnoser, jag tror att det finns ett stort mörkertal. Och vi har en underförskrivning av läkemedel för alkoholberoende.

En del av hennes personal har gått utbildning i 15-metoden. De använder även internetbaserad kognitiv beteendeterapi och andra webbtjänster för egenvård, bland annat via vårdguiden 1177.

Läs mer:

Treatment of alchol dependence in primary care av Karin Hyland (2023)

Det här är 15-metoden

Kategorier:

Avatar_2

Inna Sevelius är frilansande vetenskapsjournalist.

Se alla artiklar av Inna Sevelius

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.