
Sverigedemokraternas toppkandidat Charlie Weimers vill värna det svenska snuset. Och när det gäller narkotikapolitik tror han inte att övriga medlemsländers vägval kommer att påverka svensk lagstiftning. Här svarar han på Alkohol & Narkotikas EU-enkät.
Den viktigaste aspekten är att driva skadereduceringsperspektivet i EU, särskilt vad gäller snus och nikotinprodukter.
Charlie Weimers, Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet
Tobakssnus har varit förbjudet i alla EU-länder sedan 1992, men Sverige har fått ett undantag. Det vita snusets (som innehåller extraherat nikotin men klassas som tobaksfritt) har vunnit popularitet i Europa och lett till att komissionen utvärderar lagstiftningen för tobakskontroll. Kommer vi att se ett totalförbud för allt snus i Sverige nu?
Svar: Sverige är undantagna det försäljningsförbud för snus som finns i Europa.
Däremot försöker EU på olika sätt inskränka det svenska förbudet och i praktiken styra över bland annat smaksättning och utseende. Sverigedemokraterna värnar det svenska snuset som ett betydligt mindre skadligt alternativ till exempelvis tobaksrökning och kommer därför motsätta sig alla försök från EU att inskränka det svenska undantaget.
Hur ser ditt parti på det vita snuset?
Svar: Vi har ett skadereduceringsperspektiv på tobak- och nikotinfrågor. Nikotinportioner bör vara tillåtna om de bidrar till att förhindra personer från att röka – i linje med hur snusning minskat skador och dödsfall till följd av rökning. Vi ser ogärna att medborgarna använder skadliga produkter men anser att mindre ohälsosamma alternativ bör vara tillåtna som alternativ till tobaksrökningen för att minska andelen rökare.
Av folkhälsopolitiska skäl har Sverige, tillsammans med Finland, även ett undantag när det kommer till alkohol. Finns risk att gårdsförsäljning skulle kunna äventyra svenskt alkoholmonopol?
Svar: Sverigedemokraterna har tillsammans med flera andra partier riktat ett tillkännagivande till den förgående regeringen om att tillåta gårdsförsäljning. Vi värnar Systembolaget och anser att monopolet har haft och har positiva hälsoeffekter på den svenska folkhälsan. Däremot tror vi inte att detta inskränks nämnvärt på grund av att mikrobryggerier eller vinodlingar får möjlighet att sälja sitt sortiment lokalt.
Hur ser ditt parti på frågan om gårdsförsäljning?
Svar: Vi är positiva till detta och driver på regeringen att initiera arbetet med att tillåta gårdsförsäljning.

Flera medlemsländer har rört sig mot en mer liberal narkotikalagstiftning, nu senast Tyskland. Hur kommer det att påverka svensk narkotikapolitik, tror du?
Svar: Sverigedemokraterna förespråkar en restriktiv narkotikalagstiftning. Vi anser att narkotikalagstiftning generellt är en nationell angelägenhet och anser inte att andra länders val av lagstiftning i någon större utsträckning har bäring på hur Sverige ska fatta sina egna lagar.
Vilken ANDTS-fråga (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) är viktigast för dig att driva i EU?
Svar: Alla delar av detta frågekomplex är viktiga, men vi anser att den viktigaste aspekten är att driva skadereduceringsperspektivet i EU, särskilt vad gäller snus och nikotinprodukter. Detta är det enskilt viktigaste sättet att stärka hälsan.
Läs mer
Här kan du ta del av enkätsvar från
Socialdemokraterna (Heléne Fritzon)
Vänsterpartiet (Jonas Sjöstedt)
Miljöpartiet (Alice Bah Kuhnke)

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.
Se alla artiklar av Sara-Märta HöglundPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.