
Under förra året importerades mer än 36 ton kratom till Sverige, nu narkotikaklassas växten.
I låg dos kan kratom, en växt från Sydostasien, ge stimulerande och euforiska effekter och i högre dos jämförs effekten med den av opioider. Den aktiva substansen i bladen, mitragynin, klassades som narkotika redan 2011 – men att importera och hantera själva växten var fram till i dag lagligt. De senaste fem åren har mängden som kommer in till Sverige ökat kraftigt.
2019 importerades knappt 3 ton kratom till Sverige, under förra året togs mer än tolv gånger så mycket in i landet. Tullverket gjorde en toppnotering 2023, då över 40 ton fördes in. I kiosker som säljer syntetisk cannabis, som lagstiftningen ännu inte fångat upp, och på det öppna internet finns en handfull butiker som säljer kratom i pulverform. Ofta finns detaljerade beskrivningar av substansens egenskaper, med tillägget att det kratom man säljer är avsett för att tillverka tvål. Det är även vad man angett till Tullverket, under 2023 och 2024 deklarerades nästan all import av växtdelar från kratom som ”tillverkning av parfymeringsmedel”.
Att användningen i Sverige ökat syns även på samtalen till Giftinformationscentralen, som besvarar frågor om akuta förgiftningar. För fem år sedan handlade 6 samtal om kratom, förra året var motsvarande siffra 57. Av dem handlade 23 ärenden om individer som vårdades på sjukhus. När det gäller dödsfall finns anledning att tro att kratom kan ha lett till förgiftningar med dödlig utgång. Sara Gustavsson vid Rättsmedicinalverket förklarar.
–När någon intagit kratom så kommer det att resultera i fynd av mitragynin, men våra analysmetoder kan inte avgöra vilken beredningsform det hade vid intaget. Mitragynin förhåller sig till kratom på motsvarande sätt som THC förhåller sig till cannabis. På samma sätt som att fynd av THC kan komma från att personen har rökt cannabis, eller från THC-lösning som till exempel intagits via e-cigarett eller godis.
I RMV:s databas har mitragynin påvisats i 70 rättsmedicinska obduktionsärenden under de tio senaste åren. I knappt hälften av fallen har mitragynin bedömts vara bidragande till dödsfallet, i 44 procent av dem bedömdes mitragynin ensamt vara dödsorsaken. Efter en narkotikaklassning, som kommer att gälla från och med 11 mars 2025, gör sig den som importerar kratom skyldig till smuggel- och narkotikabrott. Fram till dess har exempelvis Tullverket möjlighet att luta sig mot förstörandelagen.

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.
Se alla artiklar av Sara-Märta HöglundPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.