Allt tyder på att så kallad gårdsförsäljning av alkohol blir verklighet från och med juni i år. Till en början ska reformen införas under en sexårsperiod. ”Vår uppfattning är förstås att vi tror att det här kommer att vara möjligt att permanenta, det är vår intention”, säger socialminister Jakob Forssmed till Alkohol & Narkotika.
När tidsfristen gick ut, natten mot 9 januari, hade EU-kommissionen inga invändningar mot regeringens förslag att tillåta småskalig försäljning av alkoholdrycker i samband med besök på ett mikrobryggeri, destilleri eller vingård.
–Jag tycker att det är väldigt positivt att vi nu lyckats komma fram med ett förslag som möjliggör småskalig gårdsförsäljning på ställen där det sker hantverksmässig tillverkning, samtidigt som vi är väldigt tydliga med att den här lagstiftningen värnar Systembolagets detaljhandelsmonopol som en viktig komponent i den svenska alkoholpolitiken. Det är inte vilken vara som helst vi talar om, säger socialminister Jakob Forssmed till Alkohol & Narkotika.
Samtidigt är Systembolagets ställning en fråga som lyfts i debatten om gårdsförsäjning. Sverige har i dag ett undantag från EU:s handelsregler med hänvisning till folkhälsa.
–Analysen som är gjord på Regeringskansliet, mot bakgrund av utredningar och remissvar, är ju att detaljhandelsmonopolet är prövat tidigare. Det håller EU-rättsligt. Skulle det visa sig att gårdsförsäljning, mot förmodan, inte är kompatibelt med detaljhandelsmonopolet på det sätt som vi har utformat förslaget så har vi hängslen och livrem i att gårdsförsäljning initialt införs som en tidsbegränsad lagstiftning. I så fall blir det ju gårdsförsäljningen som försvinner. Men nu är vi långt framme och spekulerar, vår bedömning är ju att det här kommer att hålla, säger socialminister Jakob Forssmed.
Att enbart Portugal, av de 27 medlemsländerna i EU, opponerat sig och att Kommissionen inte kommit med några invändningar menar Jakob Forssmed stärker uppfattningen om att lagändringen inte äventyrar den svenska modellen.
Reformen är tänkt att testas under en sexårsperiod, kan det inte vara svårt att rulla tillbaka nåt man redan släppt fram – om det skulle visa sig att det inte fungerar som tänkt?
–Det är en tidsbegränsad lagstiftning och den löper ju i sådana fall ut, om man inte bestämmer sig för att permanenta den. Vår uppfattning är förstås att vi tror att det här kommer att vara möjligt att permanenta, det är vår intention. Vi ser inte framför oss att det inte skulle vara möjligt, men vi har en tidsbegränsning just för att ha lite hängslen och livrem. Det är inte den här regeringens politik att underminera eller undergräva detaljhandelsmonopolet. Tvärt om, vi värnar det, säger Jakob Forssmed.
Du ser ingen risk med reformen?
–Vi har gått in i detta med grundinställningen att vi vill värna detaljhandelsmonopolet, det är under den premissen som hela det här arbetet har bedrivits. Vår uppfattning är att det kommer att fortsätta att vara så också när det här införs, säger Jakob Forssmed.
I nästa vecka fattas beslut om en proposition som lämnas över till riksdagen och reformen beräknas bli verklighet 1 juni. Ca 600 aktörer, där den övervägande majoriteten är ölbryggerier, beräknas omfattas av reformen.
Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.
Se alla artiklar av Sara-Märta HöglundPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.