Coronaviruset påverkar sjukvårdens alla områden och även beroendevården har fått se över sina rutiner. En del LARO-patienter får nu ta med sig fler doser hem. I Göteborg har substitutionsmottagning Östra byggt en utomhusmottagning för att minska risken för smittspridning. Vid sprutbytet i Helsingborg går det att byta sprutor genom ett fönster.
Ett enkelt litet hus har byggts upp utanför substitutionsmottagning Östra i Göteborg. Väggarna består av plywoodskivor och istället för taklister går en ljusslinga runt rummet. En värmelampa lyser gulrött.
Så ser den ut, den nya utomhusmottagningen som byggts i Göteborg för att minimera risken för smittspridning av corona bland LARO-patienter. Äntligen ser det ut som en riktig metadonmottagning sade en patient skämtsamt i fredags, berättar Simon Lindguss, enhetschef på mottagningen.
Mottagningen har 550 patienter med varierande hälsa. En del har lungsjukdomar och andra riskfaktorer för att drabbas hårt av corona.
– De sista två veckorna har vi insett att corona kommer att få stora konsekvenser för hur vi bedriver vår verksamhet. Vi har gjort en beredskapsplan, berättar Simon Lindguss.
Planen har inte bara lett till att utomhusmottagningen har byggts, utan också till att ett mobilt team besöker personer i riskgruppen. Metadonsektionen vid Beroendecentrum Stockholm har också börjat köra hem till patienter som inte kan ta sig till mottagningen.
Simon Lindguss säger att de förväntar sig att göra ungefär fem hembesök per dag.
– Det kan vi utöka beroende på hur spridningen ser ut.
Än så länge ha psykiatrin på Sahlgrenska inga bekräftade fall av corona, men en ny avdelning – Epidemiavdelning 368 – har grundats för att kunna ta emot patienter från vuxenpsykiatrin.
För att minska risken för att LARO-patienter ska behöva uppsöka avdelningen kommer mottagningen också att använda sig av fler videomöten, fortsätter Simon Lindguss.
– Vanligtvis gör vi nybesöksutredningar på drop-in, men vi kommer istället att ha en virtuell drop-in. Vi försöker fortsätta med business-as-usual, men utan risken för spridning. Vi försöker också boka in videomöten med dem som får med sig doser hem. Vi har även i några fall gått över till depåinjektion med buprenorfin. säger Simon Lindguss.
Depåinjektionen utsöndras över tid, vilket gör att det kan räcka med exempelvis en injektion i veckan. Men metoden är dyr och används därför sällan.
Föreskrifterna för LARO-behandling är i nuläget inget hinder för att förändra rutinerna, säger Simon Lindguss.
– Det som kan bli problematiskt i föreskrifterna är att de som påbörjar behandling måste inta doserna med medicinsk personal de första tre månaderna, säger Simon Lindguss.
ISkåne har alla sprutbytesverksamheter öppet, berättar Pernilla Isendahl som är ledare för naloxonprojektet och projektsamordnare för sprutbyten i Region Skåne.
– Liksom överallt ska man inte komma in i lokalerna om man har symtom på corona. Vid symtom ska man istället höra av sig. Vi har åtgärdsplaner och hittar en lösning, berättar Pernilla Isendahl i ett mejl till Alkohol & Narkotika.
– I Helsingborg kan sprutbyte exempelvis göras via sprututbytets fönster om man har symtom. Sprutbytet i Malmö ber personer att inte stanna i väntrummet efter avklarat ärende för att minska smittspridning.
Eftersom risken för överdos ökar vid sjukdom så lyfter Pernilla Isendahl också rollen som naloxon, läkemedlet som kan häva opioidöverdoser, kan spela i det rådande läget.
– Det är fortfarande livsviktigt att dela ut naloxon och utbilda för att häva överdoser.
Kategorier:
Julius von Wright är f.d. chefredaktör för Alkohol & Narkotika (2017-2022). Till hans specialområden hör narkotikapolitik och vårdfrågor, ofta med ett nordiskt perspektiv.
Se alla artiklar av Julius von WrightPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.