Hoppa till innehållet

Trauma i serieform

Serie om trauma

Patrik Johannesson är serietecknare och psykolog. För Alkohol & Narkotika har han skapat en originalserie om hur beroende och trauma kan hänga ihop, något han möter dagligen i sitt arbete på vårdcentral.

–Trauma är en av de viktigaste bakgrundsfaktorerna för att förstå alkohol- och drogproblematik. Missbruk i hemmet kan leda till bristande omhändertagande eller känslomässigt försummande som skapar trauman hos barnet. Men där drogerna senare i barnets liv även kan komma att bli ett sätt att hantera de trauman man själv varit utsatt för under uppväxten, menar Patrik Johannesson.

Patrik Johannesson är psykolog och serietecknare.

Vart femte barn i Sverige växer upp med minst en förälder med alkoholproblem. En rapport som CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) publicerade 2021 visar att de allra flesta som påverkats negativt av andras användning av alkohol eller narkotika inte söker hjälp för det. Bland de som söker professionell hjälp är det i första hand sjukvården man vänder sig till.

–Om man växer upp med föräldrar som på grund av missbruk inte klarar av att spegla och bekräfta barnet i deras känslor så riskerar barnet att växa upp med en inre föreställning om att egna känslor och behov inte är viktiga, säger Patrik Johannesson.

Han menar att det i sin tur kan göra det svårare att sätta gränser och att få syn på sina behov och sitt egenvärde. Det kan även göra det svårare att identifiera och sätta ord på känslor eller att våga vara i kontakt med dem. För den som tidigt i livet sett sina närmsta hantera känslor genom att bedöva, blir det naturligt att se känslor som något farligt – istället för en naturlig process som går över om man tolererar att känslor finns. Därför menar Patrik Johannesson att det är viktigt att kartlägga trauman för att förstå en persons aktuella problem.

–I terapirummet arbetar jag mycket med bildspråk och metaforer. Ett trauma brukar jag likna vid en psykisk blockering, ett svart hål som tankarna kröker sig runt. Man undviker att närma sig det där svarta hålet eftersom vi människor är programmerade att undvika smärta. Med då kan hålet växa och i värsta fall leda till begränsningar i livet, säger Patrik Johannesson.

Metaforen om det svarta hålet gav upphov till en tecknad serie om trauma och beroende. Som ung vuxen flyttade Patrik Johannesson till Berlin med en passion för att skriva och rita. Men konstnärsdrömmen kantades av prestationsångest och till sist la han undan pennan för psykologistudier. Men efter några år i yrket har skaparlusten återvänt.

–Det filmiska berättandet har blivit ett lustfyllt sätt för mig att skapa, säger Patrik Johannesson.

Vardagen inspirerar konsten, men Patrik Johannesson understryker att det är det är arbetet som psykolog som är viktigast för honom. Han lyfter framförallt vikten av att bli medveten om mönster och förstå varifrån svårigheter kommer.

–Kanske började alltsammans som överlevnadsstrategier som barn? Lyckas man nå en sådan insikt skapar man också möjlighet till förändring. När vi blir medvetna om våra mönster och förstår var våra svårigheter kommer ifrån kan vi lättare få till en beteendeförändring. Det kan vara en sån sak som att möta sitt inre barn med all den empati och kärlek den är förtjänt av. 

1
2
3
4
5
6

Intervjun med Patrik Johannesson och hans serie för Alkohol & Narkotika finns även publicerad i vårt årsmagasin för 2023/2024.

Kategorier:

SM Höglund

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Se alla artiklar av Sara-Märta Höglund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.