
Ungefär var femte barn i Sverige uppskattas ha en förälder som dricker för mycket. Spela roll är en uppmärksamhetsvecka som handlar om att vara en vuxen som finns där. Som en del av årets program tipsar bibliotekarier om skönlitteratur för barn och unga.
Rolig, sorglig, intressant, romantisk eller spännande? En bra bok kan vara många saker och samtidigt erbjuda tröst, igenkänning eller förståelse för en annan människas situation. Bibliotekarierna Malin Palmér och Margareta Guldér arbetar i Mölndals kommun och väljer sina bästa skönlitterära boktips för barn och tonåringar – där en förälder med missbruk på olika sätt finns med i handlingen.
Malin Palmérs boktips
Femtiofem meter under ytan av Conny Palmkvist (läsålder ca 9–12 år)

Bengt-Gustav gör tidsresor för att styra upp allt som gått fel för hans pappa, allt det pappan skyller sitt beroende på. Men det blir inte bättre. I badkaret sjunker Bengt-Gustav under ytan och tänker på fridykning. Där ser han sin livbåt underifrån, den som ska rädda honom när pappa spårar ur. Bengt-Gustav är ensam ombord men till sist inser han att fler människor behöver komma upp i livbåten.
–Här kan det vara bra att som vuxen prata tillsammans om boken efter läsning, tipsar Malin Palmér.
Ensamvargar av Katarina Kieri (läsålder ca 15 år och uppåt)

Martin och Sasha är omgivna av människor, ändå går de omkring i varsitt universum. Martin bär sin pappas bekymmer som ingen annan verkar se och Sasha känner sig inte riktigt hemma någonstans. Via en excentrisk farmor korsas deras vägar.
–Jag vill inte spoila, men den här är min favorit som jag verkligen tog till hjärtat. Man väntar på att bokens två huvudkaraktärer ska få mötas och det handlar mer om att hitta ”en människa som jag” än att det är en skildring av en romantisk relation. Väldigt fint skriven.
Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen (läsålder ca 9–12 år)

Bart, som fått sitt namn efter teveserien The Simpsons, bor i en sliten lägenhet med en kärleksfull mamma som inte riktigt klarar av att vara mamma. Han ägnar sig åt boxning, inte för att han vill utan för att mamma tycker att det är bra att han kan försvara sig. I hemlighet drömmer Bart om att sjunga opera och träffa sin okända pappa.
–Även här är läsåldern lägre och det kan vara bra att prata om boken efter läsningen. Det är en mörk skildring med humoristiska inslag, säger Malin.
Jag vill dig av Christina Lindström (läsålder ca 15 år och uppåt)

–En väldigt fin kärlekshistoria om att träffa den första stora kärleken. Här är karaktärerna lite äldre och går på gymnasiet, säger Malin Palmér.
Margareta Guldérs boktips
Det ordnar sig, det ordnar sig av Eva Edberg (läsålder ca 7–12 år)

Nioåriga Klara bor på en gästsäng hos sin ”socialtant” i väntan på att pappa ska bli nykter och mamma ska bli frisk.
–Det här är min favorit, det finns ett barnperspektiv och även om boken är hemsk så är den väldigt positivt skriven, säger Margareta Guldér.
Medan mamma sover av Ingrid Olson (läsålder ca 12–15 år)

På ytan verkar allt bra, men när Ida blir kär i Nore måste hon bestämma sig. Ska hon avslöja hemligheten, att hennes mamma nästan varje kväll förvandlas till någon annan, när hon dricker? Boken handlar också om att utvecklas från tonåring till nästan vuxen, om att bli jättekär, om att svikas och svika.
–En vardagsnära bok, men även en berättelse om hur en förälders drickande kan förstöra utan att föräldern själv vet om det, säger Margareta Guldér.
Bara ännu en liten lögn av Eve Ainsworth (läsålder ca 12–15 år)

En lättläst kortroman om fjortonåriga Violet som kämpar för att få vardag och skolarbete att gå ihop i skuggan av en förälders alkoholmissbruk.
Allt mod jag har av Lisa Broberg (läsålder ca 9-12 år)

Rakel bär på en hemlighet som väger flera ton. Rakels kompisar är bäst på att bevara hemligheter. Ändå kan hon inte berätta exakt allt för dem. Som att Rakel har en mamma med alkoholberoende.
Läs mer
Till och med fredag 21 februari 2024 kan du höra Malin Palmér och Margareta Guldér berätta om böckerna i ett webbinarium arrangerat av civilsamhällesorganisationen KSAN (Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor). Det kan du ta del av här.
CAN Rapport 185: Hur många barn växer upp med föräldrar som har alkoholproblem?
Mer om kampanjen Spela roll kan du läsa här.

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.
Se alla artiklar av Sara-Märta HöglundPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.