Hoppa till innehållet

Boom för alkoholfritt

Fyllda vinglas
Både utbud och försäljning av alkoholfria drycker har ökat kraftigt i Sverige. Avalkoholiserat mousserande vin är en av de produkter som tilltalar vuxna konsumenter som vill byta ut alkoholen.

 
Kombucha, must och avalkoholiserat vin – utbudet för den som vill dricka gott utan alkohol har fullkomligt exploderat. Men mediebevakningen skulle kunna bli bättre, menar experter.

Utbudet av alkoholfria drycker är större än någonsin. Det visar bland annat en mätning utförd av Systembolaget, som visar hur försäljningen av alkoholfria drycker ökat med drygt 800 procent sedan millennieskiftet. När vinskribenten Linda Pérez, som är redaktör för Svenska Dagbladets vinklubb och ledamot i Svenska dryckesakademien, först började bevaka vin för drygt tjugo år sedan fanns bara ett fåtal alkoholfria alternativ på Systembolaget.

–I dag finns hur mycket som helst, så det har verkligen blivit en boom. Alkoholfria drycker har också blivit bättre och bättre kvalitetsmässigt, i takt med att man använder sig mer av lokala råvaror, säger Linda Pérez.

Hon tycker att mediebevakningen av alkoholfritt till viss del ökat med utbudet. Men den kan bli bättre, menar Linda Pérez.

Vinexpert med smak för kombucha. Linda Perez menar att det på senare år skett en kvalitetshöjning när det kommer till alkoholfria alternativ. Foto: Stina Stjernkvist.

–Det är lätt att alkoholfritt blir lite av ett undantag. Här skulle man kunna integrera alkoholfria drycker ännu mer, så att det inte bara handlar om ”åtta härliga helgviner” med alkohol och så lite alkoholfritt vid sidan om. Vi behöver få fler att förstå vad gott och roligt alkoholfritt kan vara, och verkligen visa på den här kvalitetshöjningen, säger Linda Pérez.

Själv försöker hon få in åtminstone ett alkoholfritt tips per jobb. Samtidigt är det inte alltid enkelt att rakt av jämföra vanliga viner med alkoholfria viner, menar Linda Pérez. Att avalkoholisera vin är en omständlig process, som även med senare års innovativa metoder fortfarande har en bit kvar till att efterlikna vanligt vin när smakbäraren alkohol tas bort. Då är det enklare att bedöma alkoholfri öl och cider, menar hon, eller naturligt alkoholfria alternativ som must eller fermenterade drycken kombucha.  

–Kombucha är en fantastisk dryck som nästan har lite av den här vinösa känslan över sig, den känns pillrig, energisk och väldigt vuxen, säger Linda Pérez.

När det gäller lågalkoholhaltiga drycker kan de här dryckerna hamna lite i skymundan, fortsätter hon.

Lågalkoholhaltigt är ett segment som kan hamna lite mellan stolarna, det är som att antingen dricker man alkohol eller så dricker man inte alls.

Linda Pérez, vinjournalist och och ledamot i Svenska dryckesakademien

–Lågalkoholhaltigt är ett segment som kan hamna lite mellan stolarna, det är som att antingen dricker man alkohol eller så dricker man inte alls. Men själv tycker jag att det i dag finns jättemycket god folköl, för att ta ett exempel, säger Linda Pérez.

Sven Andréasson är professor emeritus vid Karolinska institutet och överläkare vid alkoholmottagningen Riddargatan 1, som utkommit med boken ”Att dricka mindre” (2023). Han ser hälsoaspekter som det tyngsta skälet till att fler nu väljer mer alkoholfritt.

–Det är en global trend, åtminstone i västländer med en historia av ökande alkoholkonsumtion. Troligtvis handlar det om en generell hälsotrend. I dag skrivs det mycket om hälsa och livsstil, vilket jag tror bidrar till att fler uppfattar alkohol som en riskabel produkt, säger Sven Andréasson.

I sitt arbete möter Sven Andréasson personer som helt eller delvis bytt ut alkoholen. Många av de han möter är positiva till avalkoholiserade ölsorter, mousserande och vita viner.

Han tror att en ökad bevakning av alkoholfria och lågalkoholhaltiga drycker skulle kunna leda till att fler också väljer dessa alternativ. I sin praktik möter Sven Andréasson många som bytt ut alkoholen helt eller delvis mot alkoholfritt.

–Många är positiva till de här dryckerna och menar att de knappt märker någon skillnad, åtminstone vad gäller öl. Även alkoholfria mousserande och vita viner fungerar bra, men däremot verkar det vara svårare med alkoholfria röda viner. Här är mitt råd att satsa på goda alternativ som inte gör anspråk på att vara vin, men som ändå fyller en funktion i en måltid, säger Sven Andréasson.

I framtiden hoppas Linda Pérez på ett ännu bredare alkoholfritt utbud.

I valet mellan att försöka efterlikna något eller gå sin egen väg tror jag mer på att gå sin egen väg, åtminstone vad gäller alkoholfritt

Linda Pérez

–Framförallt tror jag på ännu fler premiumalternativ med fokus på hantverk, växtplats och lokala råvaror. Men själv dricker jag nog hellre kombucha än dagens avalkoholiserade viner. I valet mellan att försöka efterlikna något eller gå sin egen väg tror jag mer på att gå sin egen väg, åtminstone vad gäller alkoholfritt, säger Linda Pérez.

Kategorier:

Etiketter:

KarolinaBergstrom

Karolina Bergström är frilansjournalist.

Se alla artiklar av Karolina Bergström

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.