#2023/2024

Tema: Unga

Användningen av e-cigaretter har ökat bland unga, 2022 uppgav 1 av 4 gymnasielever att de vejpar varje månad. I närmare ett decennium har Magnus Lundbäck forskat på hur vejpning påverkar den unga kroppen. Vi har kikat in i labbet för att se vad det är som händer i blodet när man vejpar.

Varför dricker unga mindre och vad händer när de blir vuxna? Josefin Månsson och Eva Samuelsson vid Stockholms universitet har följt tonåringar under en femårsperiod. Vilka faktorer finns det som ökar eller begränsar ungas drickande? Hur resonerar unga personer kring alkohol, risktagande och hälsa i relation till framtid, arbetsmarknad och utbildning?

Stödgrupper är ett vanligt sätt att hjälpa barn som har en förälder som dricker för mycket. Stödformen har använts under drygt 30 år i Sverige. Nu utvärderas effekterna på barns kroniska stress, copingstrategier och eget normbrytande beteende.

Temat tar också upp hur och om exponering av alkohol i serier och sociala medier påverkar unga konsumenter, prevention i skolan, drama på TikTok och vanor hos elever på gymnasiets introduktionsprogram.

Utöver temat: Framtidsspaning, smuggling, alkoholens historia i Sverige, tecknad serie om trauma och mycket mer.

Sara-Märta Höglund

Chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Senaste från Tidskriften

#1-2/2023

HBTQI // VR mot rökning // Försäljning av e-cigaretter förbjuden i Mexiko // Unga litar på

#5-6/2022

Alkohol & kvinnor// Gatu-utbildare i Turin // Tjejer lockar tjejer i Jönköping // Alkoholsnacket // Ensamkommande

#4/2022

Föräldraskapsstöd // Dopinghund // Lustgas // Legalisering // CBD-olja // Fler äldre dör av alkoholskador// Inget

#2-3/2022

Reality-serier om beroende // Drogpolicy // Valenkät // Punktskatter// Ungas drickande // Kerstin Hesselgren // Alkoholvanor

#1/2022

Cannabis och våld och behandling // Metamfetamin // The Think-drink effect // Sjukdomsmodellen // Datorspelsberoende //

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!