Hoppa till innehållet
Nr #6/2021

Hur mår vården i Göteborg?

A&N_Nummer6_2021_s1_HIGH_RGB

Beroendevården i Göteborg är i kris. Under hösten har flera röster höjts för att vården för personer med drogproblem är underfinansierad och överbelastad. Det var läget egentligen före de nedskärningar som nu har utlovats för nästa budgetår.

Nedmonteringarna har avlöst varandra: Intagningsstopp på Laro. Stadsmissionens beroendeklinik stänger. Besparingskrav på 16 miljoner. Kvinnoteamet i Olskroken försvinner, likaså dagvårdsavdelningen i Högsbo.

Kuratorn Katarina Höglund beskriver det som att vården idag är farlig för patienterna, på grund av en instabil arbetsplats.

I vårt reportage från Göteborg samlar vi alla förändringar som skett under hösten. Politiker säger att de vill skapa en bättre vård, men en brukare som vi har talat med är inte hoppfull: idag är verksamheten för beroende av eldsjälar.

Iforskarintervjun träffar vi Tobias Elgán som har studerat droganvändningen på Stockholms krogar. Var tionde testar positivt för narkotika, varav kokain är en av de vanligare drogerna.

Kokainet tycks öka i samhället. Beslagen ökar, förekomsten av kokain i dödsfall ökar, användningen går uppåt i flera mätningar. Så är vården redo för fler personer med ett kokainberoende? En metod som Social­styrelsen rekommenderar är Community Reinforcement Approach (CRA), men den används i liten utsträckning. Det finns inga farmakologiska behandlingar och egentligen vet vi väldigt lite om gruppen kokainanvändare i Sverige
– forskningen vi lutar oss mot kommer från USA.

I Finland tar EU:s sista spel­monopol sina sista andetag. Det tror i alla fall spelforskaren Janne Nikkinen. Efter flera år av kritik mot monopolets fräcka marknadsföring börjar nu stödet vackla.

I somras gick riksförbundet RFHL, grundat 1965 och en huvudrolls­innehavare i utformningen av svensk narkotikapolitik, i konkurs. Vi intervjuar Claes Gerleman, ordförande för RFHL i Jönköping, om planerna att grunda ett nytt riksförbund.

Den nya socialtjänstlagen ska ta form och det pågår en diskussion om att tröskeln för att söka sig till social­tjänsten måste sänkas. Det ska vara som att gå till vårdcentralen, har bland andra Sveriges socialchefer skrivit. Riskerar en sådan form lägga för stort ansvar på individen, frågar sig Elin Engström i numrets krönika.

Ekonomihistorikern Daniel Berg spårar vårt ekonomiska välstånd till 1600-talets Atlanthandel, där slaveriet var motorn och drogerna bränslet. Konsumtionen av kaffe och tobak sågs som en kraft som skulle ta samhället in i framtiden. Men vad händer när berusning blir allt mer ifrågasatt? Daniel Berg landar i vår tids konsumentprisindex där statistiker tvingas bedöma kvaliteten på ett gott rus.

Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi, skriver om vilken väg narkotikapolitiken i Norden kommer att ta. I Danmark stramas politiken åt, medan i Norge har det gjorts försök att liberalisera. Han spår en tudelning av politiken, med straff åt rekreationsbrukare och vård för beroende.

Innehåll:

4 reagera & replikera Diagnoser ställs inte i vakuum
5 perspektivet Mer ansvar för individen i den nya socialtjänstlagen?
8 forskarintervjun Narkotika i krogmiljön
10 Kokainet verkar öka – är vården redo?
14 Är finska spelmonopolets dagar räknade?
18 Göteborgs vård i kris
30 RFHL får nytt riksförbund
32 reflektionen Narkotikapolitisk kamp – eller reträtt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.