Hoppa till innehållet

MDMA-brukare tar avstånd från ecstasy

53_ecstasy

De som använder MDMA är noggranna med att betona att de inte använder ecstasy. Ecstasy uppfattas som förorenat, MDMA som rent, visar en ny norsk studie.

– Många av dem som brukar MDMA känner inte igen sig i den bild som ges av ecstasybrukare, med glowsticks och rave, säger Marit Edland-Gryt, forskare vid Folkhelseinstuttet i Norge.

Hon har tillsammans med Sveinung Sandberg och Willy Pedersen publicerat en artikel om hur de som använder MDMA ger social och kulturell mening till sitt bruk.

Ecstasy blev populärt under 90-talet i samband med att techno- och rejvscenerna växte fram. Men de försvann och ecstasypillren fick ett dåligt rykte om sig som orena. Pillren kunde innehålla mycket annat än amfetaminpreparatet MDMA. Sedan några år tillbaka har EMCDDA rapporterat att både tillgängligheten till och MDMA-nivåerna i ecstasypiller ökat.

Många av de MDMA-brukare som Marit Edland-Gryt har intervjuat tar starkt avstånd från ecstasy och vill inte bli misstagna för ecstasybrukare. De ser MDMA som mindre stigmatiserat och mindre farligt än ecstasy. Trots att många ansåg att MDMA är tryggare än ecstasy var många ändå bekymrade av biverkningarna och hur drogerna påverkar psyket.

– Det har skett ett försök att göra MDMA rumsrent på nytt. De intervjuade ser MDMA-bruket som mer sofistikerat än ecstasy, att det inte bara är något de använder för dans utan också för ett ”soffrus”, något man tar hemma med goda vänner, säger Marit Edland-Gryt.

De som har intervjuats i studien beskriver sitt bruk som planerat och genomtänkt och de är kritiska till piller som kan innehålla vad som helst. De läser på om vilka vitaminer de ska ta för att få bäst effekt och om hur lång paus de ska hålla för att inte använda för ofta. Marit Edland-Gryt kan se en koppling till hälsotrender överlag.

– Man kan se det som ett naturligt fokus på säkerhet och trygghet. Det är inget tvivel om att informationen har blivit mer tillgänglig över internet. Samma information dyker upp på olika ställen i Oslo, vilket kan tyda på att det inte bara är info som sprids mellan vänner.

Marit Edland-Gryt överraskades av hur stor skillnad brukarna såg på ecstasy och MDMA. I befolkningsundersökningar slås ofta frågan om MDMA och ecstasy ihop, vilket för många brukare kan kännas främmande. När medierna utropar att ecstasy gör comeback och blandar begreppen ses det som ett tecken på okunskap. Det här är något som också kan påverka det förebyggande arbetet.

Läs mer: MDMA gör comeback

– Vår studie visar att vi behöver bli mer nyanserade när vi ger ut information om droger och dess verkningar och att vi borde undersöka mer om hur brukare själva uppfattar sitt bruk, säger Marit Edland-Gryt.

Om studien

Artikeln baseras på intervjuer med 35 personer mellan 20-34 år som har rekryterats i nattklubbsmiljöer. 31 av dem har använt MDMA eller ecstasy. Artikeln är en del av Utelivsstudien i Oslo.

Kategorier:

Etiketter:

Julius von Wright

Julius von Wright är f.d. chefredaktör för Alkohol & Narkotika (2017-2022). Till hans specialområden hör narkotikapolitik och vårdfrågor, ofta med ett nordiskt perspektiv.

Se alla artiklar av Julius von Wright

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.