Hoppa till innehållet

Fentanylens återkomst?

EL_KimMoeller_01
Foto: Emma Larsson

Mexikanska karteller i Europa, metamfetamin­fabriker i Afghanistan och en oro för att fentanyl ska etablera sig i Europa. Kim Moeller, docent i kriminologi vid Malmö universitet, ger en över­sikt av narkotikamarknadens skiftningar.

Kim Moeller har för FN:s World Drug Report 2021 sammanställt material från 80 länder om hur pandemin har påverkat produktionen och försäljningen av narkotika, en rapport som publicerades tidigare i år.

När resandet nästan stannade av blev det svårare att smuggla illegala substanser på samma sätt som tidigare. Däremot så syns en ökande trend med illegala droger som skickas via post. Försäljning via nätet uppskattas nu globalt vara värt 315 miljoner dollar om året, närmare tre miljarder kronor.

Men det är inte den enda nya trenden. Det som har fångat Kim Moellers intresse är vad som har hänt med den syntetiska produktionen av opioider. Kina var inte enbart epi­centrum för covid-19, utan även det land som kemikalier för fentanylproduktion till stor del transporterades från.

– De stora transnationella, kriminella tillverkarna baserade i Mexiko kunde inte få ut komponenterna ur Kina längre, istället började de anlita kemister och lärde sig att tillverka det själva, säger Kim Moeller.

Fentanyl är en syntetisk opioid med liknande effekter som heroin, betydligt billigare att tillverka men också betydligt starkare.

– Det här kommer att ha en långsiktig effekt för fentanylproduktion, nu behöver de inte förlita sig på transporten längre.

Heroin blandas ofta ut med fentanyl i försäljningsledet som ett sätt att tjäna pengar. Som en konsekvens av det har Nordamerika de senaste åren sett en stor ökning av drogrelaterade dödsfall. 2020 blev ett rekordår, då 70 000 personer dog av opioidöverdoser.

– Det vi ser i USA är en övergång från heroin till det mycket mer riskab­lare fentanyl. Där har vi sett en stor ökning av överdoser, säger han.

…mexikanska karteller börjar etablera sig i Europa

Mellan 2016 och 2019 såg även Sverige en stor ökning av dödsfall relaterade till olika varianter av fentanyl då webbshopar under en period lyckades runda lagstiftningen. Annars har stora delar av Europa varit förskonade från utvecklingen.

– Nu ser vi tendenser på att mexikanska karteller börjar etablera sig i Europa, i länder som Nederländerna och Belgien. Där producerar de droger som amfetamin och MDMA. Risken är att de nu kommer att producera fentanyl och vi är oroliga för att det ska dyka upp i heroinet i Europa också. Det skulle vara extremt oroväckande, säger Kim Moeller.

För att förhindra en situation liknande den i USA behöver vi övervaka drogmarknaden noga och vara insatta i vad som sägs på olika forum där användare diskuterar droger, menar Kim Moeller. Men även att
vid drogrelaterade dödsfall specifikt söka efter spår av fentanyl. Det finns även forskningsprojekt där man har samlat ihop använda sprutor och
analyserat innehållet för att se om det är ett utbrott på gång.

Skulle till exempel exporten av heroin strypas, som ett sätt för att få upp priserna, kan det leda till att fentanyl etableras i Europa

Internationella skeenden påverkar varandra och utvecklingen på drogmarknaden samspelar även med en annan händelse, taliban­regimens övertagande av Afghanistan. 84 procent av världens heroin produceras i landet.

– Skulle till exempel exporten av heroin strypas, som ett sätt för att få upp priserna, kan det leda till att fentanyl etableras i Europa, säger Kim Moeller.

Med alla övriga tillgångar frusna finns det en risk att de som nu tagit makten i landet, trots sin officiella hållning mot droger, kommer att göra heroinet till sin primära inkomstkälla.

– Plantbaserad drogproduktion är kostsamt i tid och arbetskraft, men i de lantliga delarna i Afghanistan är det just mycket tid och arbetskraft de har.

Men det har även kommit uppgifter om att drogproduktionen i Afghanistan har expanderats till att innefatta metamfetamin. Drogen är centralstimulerande likt amfetamin, men kraftfullare och ännu mer beroendeframkallande.

– Det verkar nu också som att de har lärt sig att producera met­­amfetamin. Den drogen är ett stort problem i Asien, mer än någon annanstans i världen, säger Kim Moeller.

Du har just läst en artikel ur nummer 5/2021 av tidskriften Alkohol & Narkotika.

Kategorier:

Avatar_2

Mette Carlbom är frilansjournalist.

Se alla artiklar av Mette Carlbom

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.