Hoppa till innehållet

»Eftersatt och inte säkerhetsbedömd« – 1177:s app Rökfri skrotas

fallback

Appen har inte reviderats sedan 2013 och är inte säkerhetsbedömd på länge, enligt Inera som äger 1177 Vårdguiden. Den 11 maj skrotar de appen.

Appen Rökfri har inte uppdaterats sedan 2013 för Android och sedan 2016 för Iphone, då bara med mindre åtgärder. Appen som ska hjälpa rökare att sluta har haft många funktioner som inte fungerat på flera år, bland annat möjligheten att dela dagboksinlägg på Facebook. Apple har inte informerats om appens integritetspraxis eller hantering av data, enligt App store.

– Appen Rökfri är eftersatt både tekniskt och innehållsmässigt. Det har funnits planer på revideringar under åren men det har skjutits upp av olika anledningar, svarar Yvonne Edenholm, pressansvarig på Inera, per mejl.

Efter att Alkohol & Narkotika kontaktade Inera meddelar de att appen läggs ner.

Eftersom appen inte följer tillgänglighetskraven, inte är säkerhetsbedömd sedan länge och innehåller brister har vi föreslagit att stänga appen.

– Appen är inte reviderad sedan 2013 förutom att en del textändringar skett och buggar har fixats. Eftersom appen inte följer tillgänglighetskraven, inte är säkerhetsbedömd sedan länge och innehåller brister har vi föreslagit att stänga appen.

Senare meddelar Yvonne Edenholm att appen kommer att skrotas den 11 maj.

Caroline Byh är kommunikationssamordnare på Sluta-röka-linjen, som drivs av Region Stockholm. De faktagranskade appen när den lanserades.

Hon vill inte kommentera Rökfri-appen specifikt, men säger att det finns fördelar med appar vid rökavvänjning. Ett stöd nära tillgängligt i fickan kan vara bra.

– Det som många lyfter som en fördel med en app är att de kan registrera hur ofta de röker. Det kan vara bra för någon som inte har kontroll över sitt bruk för att förstå vad man behöver ändra på. Också räkneverk för att se hur mycket man sparar in och kalendrar som räknar rökfria dagar kan sporra, säger hon.

Många som vill sluta röka använder sig av olika metoder parallellt och därför är det svårt att säga vilken effekt en app har på rökavvänjning, säger Caroline Byh.

– Många söker efter lösningar på egen hand, och appar är lättillgängliga. Därför är det viktigt att kvaliteten är god och att de bygger på rätt principer.

Kategorier:

Etiketter:

Julius von Wright

Julius von Wright är f.d. chefredaktör för Alkohol & Narkotika (2017-2022). Till hans specialområden hör narkotikapolitik och vårdfrågor, ofta med ett nordiskt perspektiv.

Se alla artiklar av Julius von Wright

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.