Släppa kontrollen – men inte ta risker

Ida Östensson, ordförande för Make Equal Foto: Kristina-Wicksell-Bukhari

Kraven på tjejer är fortfarande mycket större än på killar. Dessutom ofta motstridiga. Det menar Ida Östensson, ordförande för Make Equal.

När IQ, Systembolagets dotterbolag, 2021 lät ett opinionsinstitut fråga drygt 1 000 unga vuxna mellan 18 och 34 år om alkohol och könsnormer svarade 60 procent att det finns olika förväntningar kring hur män och kvinnor ska dricka. 44 procent av kvinnorna har upplevt att andras bedömning gjort att de har begränsats från att dricka så mycket de vill, att jämföra med 9 procent av killarna.

Kvinnor upplever att de både förväntas släppa kontrollen och vara fria och coola samtidigt som de måste ha kontroll för att inte utsätta sig för risker, som sexuella övergrepp. En bild som sprids i sociala medier, rykten som går rekordsnabbt från fester, är sådant som kan läggas tjejer till last på helt andra sätt än killar.

– Det här är en ekvation som inte går ihop och ett exempel på en dubbelbestraffning som vi lägger på kvinnor generellt, säger Ida Östensson, ord­förande för jämlikhetsstiftelsen Make Equal.

Ida Östensson, ordförande för Make Equal.
Foto: Kristina-Wicksell-Bukhari

Hon fortsätter:
– Det visar sig också i det sexuella samspelet. En ung kvinna som inte dricker är tråkig, men om hon berusar sig ses hon som oansvarig. Förväntningar som fortfarande i dag kan leda till det absurda att kvinnor i sexualbrottsmål kan anses själva vara ansvariga för övergrepp som de utsatts för, om de druckit.

Lägre konsumtion ger mindre skador, är inte det bra?

– Självklart är det bra om konsumtionen minskar, oavsett kön, men på likvärdiga premisser. Vi kan aldrig acceptera att samma substans används som ursäkt för ett kön och som straff för ett annat. Att kvinnor idag gör mer obetalt och osynligt arbete på jobbet och hemma och behöver ett glas för att koppla av har en enda lösning: ökad jämställdhet. 

LÄS MER

 Alkohol och könsnormer, IQ-rapport (2021)

Rosafluffig vänskap ska sälja alkohol

44 procent av kvinnorna har upplevt att andras bedömning gjort att de har begränsats från att dricka så mycket de vill, att jämföra med 9 procent av killarna.

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson är vikarierande chefredaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Trender & Kultur

Anna Lindh höll dubbel fart

För att vara en bok som inte handlar om alkoholberoende innehåller Eva Franchells biografi över Anna Lindh många upplysningar

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!