»Släpp taget men gå bredvid«

Föräldrar som grupp skulle gynnas av att kroka arm med varandra mer, tycker Johanna Håkansson, fältassistent i södra Stockholm.

– Ta hjälp av barnens kompisars vårdnadshavare, lägg tid på ditt barns idrottsklubb, föräldravandra, var aktiv och lägg dig i. Även om du tycker att barnen måste få ha ett privatliv så är de fortfarande just barn och behöver närvarande vuxna. Det säger Johanna Håkansson, fältassistent i Stockholmsstadsdelen Liljeholmen-Hägersten-Älvsjö.

Knepet är att släppa taget men ändå gå bredvid. Johanna Håkansson håller i föräldraträffar, både enligt ABC, som är för alla föräldrar och Komet som riktar sig till de som har det konfliktfyllt och bråkar mycket hemma.

– Komet är ett fantastiskt program men det tar mycket tid, man binder upp sig för åtta träffar, alla har inte den möjligheten. ABC är kortare och för den som vill vässa sitt föräldraskap.

Ämnen för ABC-träffarna är att vara tillsammans i vardagen utan konflikter, att få till bra samtal och att hantera egen stress såväl som stress hos barnet.

Det kan finnas mycket skam, skuld och knepiga känslor runt föräldra­skapet.

– Vi kan inte bara attackera problemen, man måste jobba på relationerna. Du ska som förälder kunna säga det du vill utan att det blir gnäll eller kritik mot ditt barn.

Den stora grejen är det som händer i gruppen mellan föräldrarna, tycker Johanna Håkansson. Att de får lyfta och lufta sådant som är svårt och blir stärkta av att höra hur andra har det och känna: »Det är inte bara min tonåring som gör så här.«

– Det kan finnas mycket skam, skuld och knepiga känslor runt föräldraskapet.

ABC funkar som en väg in; sista gången presenterar gruppledarna det stöd som finns i stadsdelen, då har man byggt ett förtroende i gruppen.

Inom stadsdelen finns 18 högstadie­skolor och när fältassistenterna är fullt bemannade är de åtta anställda. Johanna Håkansson älskar att vara ute och träffa ungdomarna. Men hon tycker att många ser tonåringar som en främmande sort.

– Man glömmer allt det som är bra. Ungdomar har ett sug efter att prata med vuxna. Vissa är starka i att själva söka stöd; det hänger ihop med om de har stöd hemma och positiv erfarenhet av vuxnas vilja att hjälpa till. 

ABC Tonår

Träff 1 – Vara tillsammans

• Att vara tonårsförälder

• Hitta sätt att ha tid ihop med din tonåring

Träff 2 – Bra samtal

• Lyssna och bekräfta din tonåring

• Kommunicera på ett lugnt sätt

Träff 3 – Välja en lugn väg

• Må bra som förälder och minska stress

• Hantera besvärliga situationer på ett lugnt sätt

Träff 4 – Hantera problem

• Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer

Varje träff är 2,5 timme

Källa: Sollentuna kommun

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson är vikarierande chefredaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Prevention

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!