SIMON årets förebyggare 2020

Organisationen SIMON:s logga
Riksförbundet Svenskar och invandrare mot narkotika, SIMON, är en bro mellan det svenska samhället och invandrade familjer. Det är en lucka vi fyller, säger Redar Baskin, ordförande för folkrörelsen som i år fyller 30. SIMON är Årets förebyggare 2020.

Priset är ett erkännande av SIMON:s 30-åriga arbete, säger ordförande för riksförbundet Redar Baskin.

– Det med tanke på de resursbegränsningar som en liten organisation har. Men vi består av goda krafter som engagerat sig och brytt sig, säger Redan Baskin.

Foto av Redar Baskin
Redar Baskin har varit aktiv i SIMON i 20 år.

SIMON, Svenskar och invandrare mot narkotika, tilldelas CAN:s pris för Årets förebyggare 2020. Riksförbundet består av ett 20-tal lokalföreningar som arrangerar drogfria aktiviteter, från Boden i norr till Skåne i söder.

– I första hand verkar vi bland invandrade familjer. Det är vår styrka. Vi har språket och kulturkompetensen inom organisation och har lätt att nå ut till de här personerna, som andra har svårt med. Vi upplyser om farorna med narkotika och narkotikamissbruket och om dess skadeverkningar, på individ, familj och samhälle, säger Redar Baskin.

Redar Baskin blev engagerad i SIMON för snart 20 år sedan. Då startade han en lokalförening i Norrköping där han ännu är ordförande. Det gör han vid sidan om sitt jobb som polis, ett yrke han har haft i snart 30 år. Nu jobbar han på utredningssidan med grov brottslighet.

Vi har språket och kulturkompetensen inom organisation och har lätt att nå ut

Det var ungdomar och gängkriminalitet som fick honom att grunda lokalföreningen i början av 2000-talet och idag är frågorna lika aktuella, om inte mer.

– Tyvärr har utvecklingen gått fort sedan dess. Många av ungarna från förorten har blivit ledare för organiserade gäng. I grunden handlar det om narkotikaaffärer och vilka konsekvenser det kan få. Vi är öppna med det och hymlar inte med det. Och tyvärr kopplar det till invandrarpersoner. Tyvärr, det är olyckligt.

Redar Baskin anser att myndigheter inte är tillräckligt tydliga med det.

– Vad är alternativet? Det är bättre att man pratar öppet om det, framförallt om att man inte accepterar det.

SIMON kontaktas av anhöriga som vill söka stöd för familjemedlemmar med narkotikaproblem. Då försöker de hjälpa dem att hitta rätt instans, som socialtjänsten.

– Vi försöker göra det så tidigt som möjligt, men det går ofta för långt. Det beror på skuld, skam och heder. Många kommer från samhällen där gruppen och familjen är viktig. Men ingen vill berätta att deras son har problem, då stöts man ut ur gruppen, säger Redar Baskin.

Samtidigt försöker SIMON bygga upp ett förtroende för myndigheter, som polis och socialtjänst, bland invandrade familjer. Det förtroendet finns inte alltid där.

– Vi är en bro mellan invandrare och det svenska samhället. När man kommer som ny till ett land hjälper vi dem att hitta sin plats, säger Redar Baskin.

FAKTA Årets förebyggare

2011 instiftade CAN ett årligt pris för att uppmärksamma det förebyggande arbetet. Priset delas ut i två olika kategorier: årets före­byggare och årets före­byggande kommun.

Tidigare vinnare av priset Årets förebyggare är bland andra Sara Gunnarsson Forsberg, Anders Björkman, Staffan Hübinette och Olivia Trygg.


Du har just läst en artikel ur nummer 6/2020 av tidskriften Alkohol & Narkotika.

Julius von Wright

Julius von Wright är tidigare chefredaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Prevention

Han är årets förebyggare

Vartannat år delar CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) ut pris till årets förebyggare. Under konferensen

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!