Hoppa till innehållet

”Journalistiken viktig i en demokrati”

saramrta-1024×875-1

Nu lämnar hon utomhusjobbet som trädgårdsarbetare och återvänder till journalistiken.
– Mitt nya jobb rymmer allt jag tidigare gjort i min brokiga karriär, det här är ett riktigt pangjobb, säger Alkohol & Narkotikas tillträdande redaktör Sara-Märta Höglund. 

Sara-Märta Höglunds allra första journalistjobb handlade om att göra låtlistor till P4. Där och då blev hon skolad i public service.

– Det är omöjligt att vara till hundra procent objektiv, men för mig är det viktigt att journalistiken ska vara fri och att skilja på åsiktsjournalistik och nyhetsjournalistik. Jag ser på uppdraget med stolthet, journalistik har en viktig roll i en demokrati, säger hon.

Sara-Märta Höglund tycker att hennes nya jobb som redaktör för Alkohol & Narkotika rymmer allt det hon tidigare gjort i sin brokiga karriär. Hon har varit kulturredaktör på VLT, Vestmanlands läns tidning, skrivit mycket om kultur bland annat för Svenska Dagbladet. Och producerat radio.

Jag hade en del jobbiga egenskaper som jag inte blev av med, men som lämpade sig ganska väl för en journalist.

Att hon blev journalist handlade inte om språket eller att hon tyckte om att skriva.

– Jag hade en del jobbiga egenskaper som jag inte blev av med, men som lämpade sig ganska väl för en journalist. Att vilja ta reda på hur saker ligger till och att aldrig vara riktigt nöjd, skrattar hon.

Hon spelade in mycket blandband på kassett som liten, lyssnade på radio och tänkte att det här ville hon jobba med.

–  Det blev ingången till att jag upptäckte att skrivandet är roligt.

 Drömscenariot är att ha en tät dialog med läsarna.

– Det är på deras uppdrag man skriver. På VLT i Västerås insåg jag hur viktig lokaltidningen är för många. Där fick jag både telefonsamtal och handskrivna brev efter artiklar. Det var mest ros men också frågor som ”Vad menar du med det här?”. Då fick man ringa upp.

Intresset för andts-frågorna kom när hon under något år frilansade för initiativet Mobilisering mot droger i Jämtlands län.

–  Det var spännande och de här nya ”glasögonen” fick mig att se samhället på ett nytt sätt, att kunna följa hur attityder och vanor förändras. Nya ord, som nätcasino, var plötsligt överallt. 

I hennes jobb ingick att nyhetsbevaka och mycket av informationen som hon hade nytta av kom från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Då upptäckte hon också tidskriften Alkohol & Narkotika.

– Där fanns många långa artiklar som man inte kunde läsa nån annanstans. Välskrivna reportage från platser jag annars inte skulle haft tillgång till. Mycket av innehållet skulle platsa på kultursidor där jag skrivit om musik, det var väldigt hög kvalitet på journalistiken.

Till största delen har Sara-Märta Höglund varit frilans.

– Men jag tröttande på att sitta dubbelvikt över en laptop ensam, ofta recenserade jag konserter vilket innebar jobb på nätter och helger. Jag saknade kollegor, nån att skratta med på jobbet. Jag ville bara kasta datorn och gå ut i skogen.

Samtidigt kom pandemin och det första som alla redaktioner strök var frilansbudgeten. Så hon gjorde en helomvändning och utbildade sig till trädgårdsmästare.

– Den romantiska bilden av det innefattar stråhatt och att dofta på rosor. Men nu är jag trädgårdsarbetare, kliver upp klockan 5 och blåser grus med lövblås.

Jag behövde ägna mig åt trädgård några år för att inse att det är i journalistiken jag hör hemma.

Så när hösten gör sitt intåg är hon nöjd med att få återvända till journalistiken och utforska inomhus.

– Jag behövde ägna mig åt trädgård några år för att inse att det är i journalistiken jag hör hemma.

På tisdag den 19 september börjar hon nya jobbet och förbereder sig så smått genom att lyssna, bland annat på podden Beroende med Sanna Lundell.

Sara-Märta Höglund är Alkohol & Narkotikas nya redaktör

– Den har olika intressanta ingångar och ett ganska kort format som jag tycker är spännande. Nu får jag utforska stort och smått och se hur vi kan spegla och levandegöra forskning som knyter an till det som är aktuellt!

”Det är många av mina favoritband som ganska öppet influerats av droger, tyvärr”.

Sara-Märta Höglund

Ålder: 39 år
Familj: 
Sambo, två barn 9 och 5 år
Bor: Stockholm sedan 2006
Namnet:
 Född och uppvuxen i Östersund i Jämtland. ”Pappa tyckte Sara var fint och Märta kommer från någon släkting. Kanske är det närheten till Norge som gör att kombinationen av knasiga dubbelnamn är mer vanlig där än i resten av landet.”
Utbildning: Journalist, författare och trädgårdsmästare
Musik: Går inte alls på konserter lika ofta nu som förut. Hoppas att barnen ska börja tipsa om ny musik om några år. Gillar lite smalare rock och popmusik. ”Det är många av mina favoritband som ganska öppet influerats av droger, tyvärr”.
Medier: Tycker om radio och dagstidning. ”Är en gladare person när jag har en lägre konsumtion av nyheter, det blir mycket negativt som är svårt att hålla ifrån sig även om det finns mycket positivt också.”

Kategorier:

Etiketter:

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Se alla artiklar av Anna Fredriksson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.