Han är årets förebyggare

Stefan Åberg får utmärkelsen Årets förebyggare för sina framstående förebyggande insatser.
Stefan Åberg får utmärkelsen Årets förebyggare för sina framstående insatser som ANDTS-samordnare i Helsingborg.

Vartannat år delar CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) ut pris till årets förebyggare. Under den pågående konferensen Förebygg.nu avslöjades att årets förebyggare heter Stefan Åberg. Enligt egen utsago är han ”stolt som en tupp”. Uppdraget som ANDTS-samordnare i Helsingborg jämför han med att arbeta som försäljare och han menar att hans kämpaglöd kommer från en bakgrund som elitbrottare. 

Titeln Årets förebyggare delas ut till en organisation eller person som på något sätt utmärkt sig genom sitt ANDTS-förebyggande arbete. Under konferensen Förbygg.nu presenterades årets vinnare Stefan Åberg, som är ANDTS-samordnare i Helsingborg.

–Jag känner mig så hedrad, glad och stolt! Stolt som en tupp, säger Stefan Åberg.

Tidigt i yrkeslivet fick Stefan Åberg rådet att inte vara rädd för att testa nya idéer. Genom att involvera lokalsamhället i sina många projekt har Stefan lyckats inspirera långt utanför kommunens gränser. En av de plattformar som Stefan Åberg initierat och framgångsrikt arbetar med är SANDT-podden. Podcasten kom till då Stefan ville hitta nya sätt att sprida kunskap och skapa nätverk under pandemin. I sin podcast intervjuar han sakkunniga och lyfter olika verksamheter och organisationer. Ett vinnande koncept har varit att blanda allvar med humor.

–Nu har den blivit jättestor. Fokus är på förebyggande arbete och att ge den som lyssnar en lägesrapport från olika områden. Det är ett lärorikt och kul format att jobba med, berättar Stefan.

Håller nyckelpersonerna varma

Att involvera andra i sina många idéer är något som utmärker Stefan Åbergs arbete. Ofta hör skolor i kommunen av sig och ber honom att föreläsa, men som ensam ANDTS-samordnare i en kommun med nästan 150 000 invånare räcker inte tiden till. I stället föreläser han för personal och andra som jobbar med stora grupper av människor som i sin tur kan ta samtalet vidare och sedan fortsätta dialogen.

–Det blir mer levande än att hålla i en föreläsning och sen så var det klart. Jag håller nyckelpersonerna varma hela tiden. De är nog ganska trötta på mig vid det här laget, säger Stefan och skrattar.

Då han tagit reda på att många unga gillar filmat material såg han det som en utmaning att, tillsammans med andra aktörer i samhället, ta fram utbildningsfilmer med diskussionsfrågor som ska tilltala målgruppen. Vem han anlitar för att göra jobbet? Målgruppen själv förstås. Bildmaterial som produceras har allt som oftast producerats av medieelever på de lokala skolorna.

–Ibland gör jag en tävling av olika projekt, jag försöker hitta lite nya sätt för att inspirera andra, berättar Stefan.

Ett av exemplen är flera av bilderna som finns på webbsidan Verktygslådan, som de alternativa rökförbudsskyltarna. Verktygslådan har blivit en stor framgång och har funnits i flera år. I dag är det en uppskattad plattform för fritidsgårdar, skolor, socialtjänst, föräldrar och många andra. Här samlas lektionsmaterial, kontaktuppgifter, senaste nytt inom de olika ämnena och annat som behövs för att besökarna ska kunna ta sitt förebyggande arbete vidare. Det går inte att undgå Stefans engagemang och han lyfter flera gånger hur viktigt det är att involvera andra i arbetet.

–Det är lite min roll, att tänka hur får jag igång andra, säger han.

Stefan Åberg jämför uppdraget med att vara en försäljare och det outtröttliga drivet tillskriver han sin bakgrund som elitbrottare.

–Varken podcast eller hemsida har kostat en krona mer än tiden jag lagt ner. Ekonomi är ju något man tampas med i alla kommuner.

Samarbetet med andra, inom och utanför kommunens gränser, har lett till att det preventiva arbetet sprids till flera platser som ringar på vattnet.

–Det är ett sätt att gå in i arbetet utan att bli uppslukad. Att fråga sig vad tror vi på och hur vi maxar kapaciteten. Ibland hör andra som jobbar med frågan av sig för att fråga om de får använda material som vi tagit fram lokalt och självklart får de det.

Till årets förebyggande kommun utsågs Trollhättans stad.
Konferensen Förebygg.nu arrangeras i Göteborg 15 -16 november.

Sara-Märta Höglund

Chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Senaste från Prevention

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!