Bra samtal och regler är drogförebyggande

Terese Glatz, är docent i psykologi vid Örebro universitet

Vad behöver tonårsföräldrar för att hjälpa sina barn att avstå från att prova droger? Det diskuterades nyligen under ett välbesökt webbinarium. Experterna var eniga om att föräldrar är viktigare för tonåringar än vad de själva tror.

 ”Tonåringar och användandet av olika substanser – vad kan föräldrar göra?”

Det var temat när EU:s centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, EMCDDA, bjöd in till webbinarium.

Svaret är: ganska mycket.
Samtidigt måste man som förälder vara medveten om att man kan göra allt rätt, men det blir fel ändå.

Panelen där bland andra Terese Glatz, docent i psykologi vid Örebro universitet ingick, var överens om att det inte finns bra eller dåliga föräldrar – bara bra eller dåliga strategier. Det viktiga är att inte få skuldkänslor om ens tonåring halkar in på fel väg och testar droger.

– Om du inte lyckas beror det inte på att du är en dålig förälder, utan på att det ibland faktiskt inte finns något vi kan göra. Om det fanns ett säkert sätt att undvika att ens barn använder droger så skulle vi inte ha något missbruk. Det är heller inget att skämmas över att vi behöver uppgradera våra färdigheter som föräldrar, eftersom vi inte lärde oss som barn det som behövs i dagens samhälle, konstaterade EMCDDA:s chef Alexis Goosdeel.

Ina Koning preventionsforskare från universitet i Amsterdam berättade att flera studier visar att föräldrars inflytande över sina barn visserligen minskar när de växer upp, men att det fortfarande är ganska stort under tonåren, och faktiskt större än skolans. Det är alltså ett misstag att tro att ens tonåringar inte lyssnar på vad man säger.

Tillbringa mycket tid med din tonåring, eftersom det ger möjlighet att bygga en bra relation

– Det är viktigt att ha en öppen kommunikation, men inte bara om droganvändning, alltför mycket tjat och prat om det ger motsatt effekt. Tillbringa mycket tid med din tonåring, eftersom det ger möjlighet att bygga en bra relation. Dessutom vill de sällan berätta om saker när vi har tid och vill att de ska göra det, sa Ina Koning.

En förälder behöver därför skapa många situationer där det finns möjlighet att prata med varandra, så att tonåringarna har en chans att berätta om sina tvivel och erfarenheter när de själva har lust.

Att sätta gränser och regler är viktigt, och även om det kan vara svårt för många föräldrar, gäller det att våga ta steget. Enligt experterna i panelen är det normalt att inte känna sig trygg i rollen som tonårsförälder, men det bör inte stoppa någon.

Ett par studier visar att barn till föräldrar som inte har några regler kring droger, använder tio gånger så mycket mer än barn till föräldrar som har bestämda regler, och ser till att de efterföljs.

–  Speciellt kring drickande är det viktigt att ha regler och vara restriktiv men samtidigt ha en bra kommunikation. Att prata på ett bra sätt har effekt, säger Terese Glatz.

Terese Glatz, är docent i psykologi vid Örebro universitet

Föräldrar i dag har många gånger svårt att tänka sig att ha kontroll över sina äldre tonåringar. Ina Koning menade att föräldrar ska veta vad deras barn gör även i tonåren, med vem, var och när, även om kontrollen inte behöver vara fysisk. Hon poängterade att även om det kan kännas överdrivet så måste man komma ihåg att det är lättare att förebygga än att vara tvungen att handla när droganvändningen är ett faktum.

– Det handlar inte om att förhöra barnen, utan om att visa ett genuint intresse för deras liv. Skapa också ett kontaktnät med de andra föräldrarna i kompisgruppen och kom överens om gemensamma regler, så att ditt barn inte behöver vara det enda med restriktiva regler, poängterade Terese Glatz.

Hon menar att det finns en risk i att lägga fokus på frågor om droger innan det blivit problem eller något som är aktuellt i tonåringens liv. Det kan bidra till att göra det normativt att man pratar. I skolundervisningen behöver man hitta en balans.

– Det måste finnas grundläggande undervisning kring de här frågorna, vi ska inte lägga locket på. Men det får inte bli för mycket fokus, så det blir en grej av det.

Mycket av webbinaret handlade om alkohol. Även om de flesta föräldrar i dag, åtminstone i Sverige, är medvetna om riskerna med att dricka innan man är vuxen är det inte många som ser alkohol som en drog. Det kan ligga en fara i att man koncentrerar sig så mycket på andra droger, att man inte ser tillräckligt allvarligt på att ens barn dricker alkohol. Ju tidigare alkoholdebut, desto större är risken att man senare använder andra droger.

Det finns stereotypa föreställningar om ungdomsåren

Det finns stereotypa föreställningar om ungdomsåren och vad det är som ska hända då – att man ska testa att dricka, ha mycket konflikter med sina föräldrar, och att hormoner i omlopp ställer till det.
–  Barn som har föräldrar som tänker att de här sakerna är normala och går och väntar på de problemen – det ökar risken att det blir en självuppfyllande profetia, alltså att barn faktiskt börjar dricka eller utvecklar beteendeproblematik säger Terese Glatz. 

En undersökning presenterades som visar att barn till föräldrar som inte tror att deras barn använder droger, faktiskt ofta gör det i betydligt mindre omfattning. Det verkar alltså som om föräldrarnas övertygelse blir en sporre att inte börja, eller sluta snabbt om man gör det. Om föräldrarna tvärtom är övertygade om att deras barn testar droger, är det större risk att de verkligen gör det och dessutom fortsätter längre.

Att vara för generös med fickpeng är inte alltid av godo. En undersökning i Spanien visar att barn med mycket pengar att röra sig med hade betydligt högre risk att testa droger. Speciellt gällde det cannabis och kokain.
– Alla som har fickpengar kommer förstås inte att köpa droger, men det ökar risken, säger Terese Glatz.

Intresset var stort, över tusen deltagare från nästan hela världen lyssnade, många föräldrar men också praktiker och beslutsfattare.
–  EMCCDA har haft 27 webbinarier men det här slog rekord. Det var ett ämne och ett format som lockade, säger Terese Glatz.

Vad som framkom på webbinariet:

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson är vikarierande chefredaktör för Alkohol & Narkotika

Kristina Wallin

Frilansjournalist

Senaste från Prevention

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!