Hoppa till innehållet

Socialpolitiken ställer om

Ny riktning
Krav på snabbare insatser, där människor får stöd innan problemen växer sig större, är centrala i nya socialtjänstlagen. Tyngd läggs även vid att socialtjänsten ska utgå från bästa tillgängliga kunskap och att det ska finnas ett barnrättsperspektiv.

När den nya socialtjänstlagen träder i kraft markerar det den största förändringen av socialpolitiken på 40 år. Stor tyngd läggs på förebyggande och det finns en förhoppning att fler ska tacka ja till socialtjänstens insatser. Men det kommer att ta tid innan resultat syns av förändringarna.

Den 1 juli får Sverige en ny socialtjänstlag. Att den innehåller ett skall-krav på det förebyggande arbetet välkomnas av många. I tuffa tider riskerar annars just det arbetet att få stryka på foten. Språkbruket ändras nu från att tala om missbruk till att använda termerna skadligt bruk och beroende.

I de flesta kommunerna pågår omställningsarbetet sedan ett bra tag. Mycket handlar om att kartlägga det som görs i dag för att se vilka insatser som ska kunna ges utan biståndsbedömning. 

– Det är svårt att säga redan nu innan lagen trätt i kraft hur alla konkreta förändringar kommer bli, men vi har påbörjat ett intensivt arbete sedan förra året för att planera för att ändra verksamheten för att invånare ska få stöd innan problem växer sig större. Det ska vara lätt att få kontakt med socialtjänsten, säger Rebecca Hedenstedt, projektledare för omställningen vid socialförvaltningen i Stockholms stad.

Den nya lagen suddar ut målgruppsindelning och betonar helhetssyn. När socialtjänsten ska vara mer tillgänglig och ge samordnat stöd krävs nya arbetssätt så att varje person inte behöver ha så många kontakter.

– Man kan vara både äldre och ha ett skadligt bruk. Eller förälder. Här behöver vi se över hur vi då kan ge stödet samordnat, säger Rebecca Hedenstedt.

Konkret kan skillnaden bli att en person som tidigare fick några få stödsamtal kan få ett mer omfattande stöd utan utredning.

– Förhoppningen är att vi kan nå dem som inte vill bli utredda, vilket kan vara särskilt aktuellt för personer med skadligt bruk eller beroende, så att de kan få hjälp snabbare. På så sätt lösgör vi resurser från utredningar till stöd, säger Rebecca Hedenstedt.

Förhoppningen är att vi kan nå dem som inte vill bli utredda, vilket kan vara särskilt aktuellt för personer med skadligt bruk eller beroende, så att de kan få hjälp snabbare.

Rebecca Hedenstedt, projektledare Stockholm stad


Ett sätt att nå grupper som inte själva söker sig till socialtjänsten är att arbeta med föreningslivet. Anna-Lena Lindqvist är verksamhetschef för Bostad Först i Örebro som drivs av Verdandi sedan 12 år. Bostad Först erbjuder ett långsiktigt boende med stöd, för personer med beroende utan krav på nykterhet. Anna-Lena Lindqvist tror att civilsamhället kommer att ha en väldigt viktig roll med den nya socialtjänstlagen.

– I Verdandi handlar det mycket om förebyggande arbete. Vi har ett ett helt annat sätt att jobba än socialtjänsten eftersom vi inte har myndighetsutövning. Vi kan lättare nå den här målgruppen och bygga tillit och förtroende, säger hon.

Per Sternbeck, föreningssekreterare och socialt ombud på den ideella föreningen Equal har inte samma förväntningar på att ett större fokus på förebyggande arbete kommer att spilla över på frivilligsektorn. 

– Även om kommunerna kan vilja öka sina kontaktytor inom ramen för det som ibland kallas första linjens socialtjänst har vi år efter år sett en urholkning av föreningars ekonomi när kommuner satsat på andra saker. Som till exempel jakt på felaktiga utbetalningar, vilket kostat väldigt mycket mer än det gett, åtminstone i Stockholm, säger han.

Det finns en stor förväntan och ett stort engagemang hos många som arbetar inom socialtjänsten kopplat till den nya lagen. Per Sternbeck är mer skeptisk.

– Samma strukturer som har verkat för nedskärningar och normförskjutningar hos socialtjänsten i den gamla lagen kommer att finnas kvar. Jag ser hur socialtjänster rutinmässigt är väldigt mycket snålare och mer restriktiva i sina bedömningar på alla plan. Och domstolarna har följt med i detta.

Samma strukturer som har verkat för nedskärningar och normförskjutningar hos socialtjänsten i den gamla lagen kommer att finnas kvar.

Per Sternbeck, socialt ombud på ideella föreningen Equal

Arbetssättet ska enligt den nya lagen vara kunskapsbaserat. Det tycker Rebecca Hedenstedt i Stockholms stad är bra.

– Vi får skarpare krav att inte jobba som vi alltid gjort utan verkligen grunda oss i kunskap. Där det inte finns kunskapsunderlag behöver vi följa upp insatserna och se vad de ger för resultat.

Här har Stockholms stad inlett ett samarbete med Stockholms universitet: FUSS, framtidens sociala arbete med substansbruk. Ambitionen är att skapa  kunskap som kan utveckla vårdsystemet och är relevant ute i verksamheterna.

Med nya lagen kommer åtta miljarder kronor som är beräknade att täcka kostnader för fyra år. Men arbetet är långsiktigt och kanske tar det tio år innan förändringar syns. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall har aviserat att arbetet ska följas noga,och att en första lägesavstämning kan bli aktuell redan i januari 2026.

Nya lagen i korthet

  • Förebyggande är ett krav – nå människor innan problem växer
  • Snabbare och enklare insatser utan behovsprövning
  • Barnrättsperspektiv
  • Flexiblare arbetssätt
  • Arbeta utifrån kunskap och beprövad erfarenhet (bästa tillgängliga kunskap)
  • Systematisk och löpande uppföljning

Läs mer

Om FUSS – framtidens sociala arbete med substansbruk

Om NUSO – nationell uppföljning av socialtjänstens omställning

Kategorier:

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Se alla artiklar av Anna Fredriksson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.