Hoppa till innehållet

Varför får butiker sälja syntetisk cannabis?

Syntetisk cannabis
Många har undrat hur butiker kan tillåtas sälja syntetisk cannabis över disk. Illustration: Karin Ulin

Under året har media uppmärksammat att ett en handfull butiker på olika håll i Sverige öppet sålt produkter som innehåller syntetisk cannabis. 

I Sverige har cannabis varit olagligt att hantera sedan 1960-talet. Det dominerande rusgivande ämnet i cannabis är THC (tetrahydrocannabinol). THC påverkar hjärnans funktion. Under året har några butiker på olika håll i Sverige uppmärksammats då de över disk sålt bland annat vejps och godis som innehåller syntetiska cannabinoider, alltså konstgjorda cannabinoider som imiterar egenskaperna hos THC. 

För att en drog ska vara olaglig måste den omfattas av Narkotikastrafflagen. Gemensamt för de substanser som omfattas av lagen är att de är ”läkemedel eller hälsofarliga varor med beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekter”. De måste även ha klassats som narkotika av regeringen som får information av Folkhälsomyndigheten, vilken har till uppgift att utreda nya psykoaktiva substanser, dit syntetiska cannabinoider hör. Drogen kan alltså leva upp till kriterierna för vad som är narkotika, men juridiskt blir den narkotika först när regeringen fattat sitt beslut och substansen regleras i lagen.

Även om en substans inte hunnit bli olaglig kan det vara förbjudet att sälja den

Varje år dyker ungefär 40 nya substanser upp på den svenska marknaden. En del av dem är cannabinoider. Det är i glappet innan substansen upptäckts, utretts och regeringen har fattat beslut, som syntetiska versioner av THC har sålts i butik. Även om en substans inte hunnit bli olaglig kan det vara förbjudet att sälja den. Då en ung vuxen hade varit medvetslös en längre tid efter att ha ätit godis med syntetisk cannabis från en butik norr om Stockholm och då flera ungdomar som använt produkter med syntetisk cannabis inköpta i två olika butiker uppvisat psykosliknande tillstånd upprättade polisen i Solna ett ärende om ”framkallande av fara för annan”. Det blev då möjligt för myndigheten att göra tillslag, även om substanserna ännu inte hunnit klassas som narkotika eller hälsofarliga varor. 

Kategorier:

Etiketter:

SM Höglund

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Se alla artiklar av Sara-Märta Höglund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.