Priset på heroin uppges ha ökat med 30 procent i Stockholm. I Göteborg berättar försäljare att kokainpriset stiger medan situationen i Malmö ännu uppges vara stabil. Samtidigt uppger polis och vård att de ännu inte har märkt av några större förändringar. Alkohol & Narkotika skriver om blandade rapporter från narkotikamarknaden i Sveriges tre största städer.
– Vi kör drive in här. Vi har gjort en luftsluss, säger Niklas Eklund på Brukarföreningen Stockholm.
Personer som använder droger besöker föreningens lokaler i Slakthusområdet i Stockholm dagligen för att hämta kaffe och macka, men också rena sprutor. Coronaviruset har gjort att de har flyttat om i sina lokaler så att de inte blir för många.
Niklas Eklund säger att han redan har hört om förändringar på narkotikamarknaden. Han uppskattar att priset på heroin har stigit med 30 till 40 procent.
– Antalet försäljare har minskat rejält. Grossisterna håller sig hemma och smålangarna har börjat blanda ut. Priset på heroin har gått upp med 30 till 40 procent under den senaste veckan. Benson rullar på och amfetaminet sjunker i pris, säger Niklas Eklund.
– Och svart tjärheroin har kommit tillbaka. Det är nåt gammalt lager som dykt upp.
Tjärheroinet är en form av oförädlat heroin som ofta innehåller orenheter och är spetsat med andra substanser.
– Det är av oerhört ojämn kvalitet. Det gör ont att injicera och förstör vener, berättar Niklas Eklund.
Tullen uppgav förra veckan till Dagens Nyheter att beslagen av narkotika har minskat och de få som gjorts är små. Mycket pekar mot att den minskade tillgången kommer att pressa upp priser och försämra kvaliteten på drogerna. Det kan resultera i fler överdoser, varnar Niklas Eklund.
Men i Malmö syns än så länge inga stora förändringar. Tillgången på heroin har aldrig varit bättre och priset lägre, säger Anna, som Alkohol & Narkotika har pratat med. Ett gram kostar ungefär 300 kronor och tillgången är extrem, säger hon.
– Men det borde inte dröja särskilt länge innan det märks. Gränserna är ju stängda och det mesta kommer från andra länder. Det kommer att finnas betydligt mindre.
Först och främst kommer priserna att förändras tror Anna.
– Jag vet inte hur det blir med ersättningsdroger och om de mixar ihop det med konstiga saker. Luras liksom. Folk tar det de får tag på. Priserna kommer att skjuta i höjden, det måste de göra. Och folk kommer att göra vad som helst för att få tag på det som finns.
Cannabis är det redan brist på, säger Anna, på grund av Operation Rimfrost.
– Det finns inte. Det är näst intill omöjligt att få tag på. Det är sjukt. Där har de verkligen lyckats, säger Anna.
Personalen vid sprutbyten i Malmö ger samma bild som Anna och har inte märkt av eller hört om några förändringar gällande drogpriser eller tillgång.
Polisen uppger i en informell sammanställning till Alkohol & Narkotika att regionerna ännu inte har lagt märke till några större förändringar när det gäller pris och tillgång av narkotika. På sina håll finns det en viss så kallad torka på marknaden men den kan bero på andra orsaker än coronaviruset.
Göteborg har likt Stockholm börjat märka av de stängda gränserna på en del håll. Lisa-Marie som är verksam i initiativet Club Health Sweden återberättar hur en försäljare av kokain beskriver marknaden.
– Katastrof säger en säljare av kokain om pandemin. Inga leveranser kommer in. Priserna har börjat gå upp och säljare kommer att börja blanda ut mer för att kunna sälja det de har kvar för att det ska räcka längre. Börjar man blanda ut då blir det andra risker för köparna. Vissa köpare kan avstå om kvaliteten försämras men en del måste ha oavsett. Om man inte blandar ut för att lagret ska räcka längre riskerar man att tappa kunder så fort varorna är slut.
På en LARO-mottagning i Göteborg uppger tillfrågade patienter att de ännu inte har lagt märkt till förändringar på marknaden, varken på pris eller tillgång.
Narkotikamarknaden världen över kommer antagligen att påverkas av den begränsade rörligheten. I norska Bergen rapporterar medier om heroinstopp och sajten Vice rapporterar om narkotikaproduktionen i Mexiko har stagnerat på grund av att leveranserna av kemikalier från Kina har minskat.
Kategorier:
Julius von Wright är f.d. chefredaktör för Alkohol & Narkotika (2017-2022). Till hans specialområden hör narkotikapolitik och vårdfrågor, ofta med ett nordiskt perspektiv.
Se alla artiklar av Julius von WrightPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.