Hoppa till innehållet

Väntad ökning av syntetiska opioider

AdobeStock_112595467-scaled

I en färsk rapport förutspår EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, en ökning av syntetiska opioider i Europa. Orsaken är den uteblivna produktionen av opievallmo i Afghanistan. Främst är det fentanyl som är på frammarsch och byråns analyser visar att Sverige är ett tydligt exempel på utvecklingen.

En miljon européer använder illegala opioider varje år och opioider ligger bakom en stor del av narkotikadödligheten och de drogrelaterade intagningarna på sjukhus. Därför riktar EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, in sig på den här gruppen av narkotika i sin senaste rapport. Där konstaterar byrån att opioider är ett av de största hoten inom EU:s narkotikamarknad. Även om heroin fortfarande är den vanligaste substansen i gruppen, så är de syntetiska opioiderna, då främst fentanyl, på stark frammarsch. EMCDDA:s analyser visar Sverige är ett av de länder där detta är tydligt. Enligt experterna kommer det här fenomenet att växa den närmaste framtiden, eftersom tillgången på opium är på kraftig nedgång. Bakgrunden är att talibanerna förbjöd odling av opium i Afghanistan förra året, vilket gjorde att nästan all produktion försvann. Enligt Laurent Laniel, som är en av EMCDDA:s analytiker, finns det inget land eller område som kan ta över Afghanistans roll.

–Inte på kort sikt i alla fall. Myanmar har en stor produktion också, men den har redan en egen marknad i Asien. Det finns en möjlighet att vissa stater i Syd- och Centralamerika kan starta odling, eftersom de redan har en väl utvecklad organisation för kokaodling och distribution, men det kommer att ta tid, förklarar han.

Enligt rapporten som EMCDDA precis offentliggjort kommer detta troligen att förändra marknaden i Europa. De välorganiserade kriminella nätverk som specialiserat sig på export och import av opium från Afghanistan till EU, främst turkkurdiska eller iranska grupper, kommer inte att vara beredda på att ge upp marknaden, menar EMCDDA. Enligt experter är risken därför stor att de kriminella nätverken istället satsar på syntetiska opioider.

Fält med opievallmo

–Vi pratar om organisationer som är uppbyggda nästan precis som vilket vinstdrivande företag som helst. De har specialister som arbetar med produktionen, experter på logistik som står för distributionen, och ett väl fungerande försäljningsnätverk över hela EU. Det finns till och med flera exempel på nätverk som gjort riktiga uppköp av eller joint venture-avtal med andra nätverk, berättar analytikern Tiberiu Stoian från Europol.

Vi pratar om organisationer som är uppbyggda nästan precis som vilket vinstdrivande företag som helst

Tiberiu Stoian berättar de här organisationerna är beredda att snabbt lägga om rutter eller ändra sitt utbud. De innehar stora mängder kontanter, vilket ger dem möjlighet att använda sig av mutor där det behövs. Flera av organisationerna har även tagit sig in på den legala marknaden, där de köper upp ekonomiska verksamheter med mycket kontanthantering, för att kunna tvätta pengar som kommer från den internationella narkotikahandeln.

Efterfrågar bättre lägeskoll

EMCDDA anser att EU-länderna måste bli bättre och snabbare på att fånga upp nya trender inom opioidmarknaden. Byrån anser också att EU måste bli bättre på att följa vad som händer i och i närheten av Afghanistan när det gäller opiumhanteringen, plus att den anser att kontrollerna vid hamnarna måste öka, eftersom det är där importen sker. Det gäller speciellt fartyg från Turkiet och Förenade Arabemiraten, som blivit en viktig hubb för narkotikasmuggling, och hamnarna i Nederländerna, som tar emot en majoritet av narkotikaimporten.

I rapporten konstaterar EMCDDA att Europa är långt ifrån det stora opioidberoende som finns i USA, men att vi måste se allvarligt på utvecklingen med ökad användning och växande vårdbehov i vissa länder. Till exempel ökade vården av människor i opioidberoende i Sverige med 23 procentenheter mellan 2015 och 2021.

I dag är tillverkning av syntetiska opioider fortfarande ovanligt inom EU, men EMCDDA pekar på risken att det kan förändras snabbt om det blir brist på heroin. Nu står heroinet för i genomsnitt 70 procent av försäljningen av opioider inom EU, men det finns stora skillnader mellan länder. I rapporten konstateras att försäljningen av opioider fortfarande till största delen sker via en personlig kontakt. Det finns möjlighet att beställa via internet eller illegala kanaler, men även då sker leveransen främst genom en personlig kurir.

Läs mer: EU Drug Market: Heroin and other opioids — In-depht analysis

Kategorier:

Etiketter:

Projektet Ändra storlek på bild-2 (1)

Kristina Wallin är frilansjournalist.

Se alla artiklar av Kristina Wallin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.