Platserna ökar – men inte för kvinnor med missbruk

Foto av Lars Blomlid

Ersta diakoni märker av en hårdnande konkurrens. Men inte när det gäller platserna för kvinnor med aktivt missbruk. Dem är de nya aktörerna inte intresserade av, säger Lars Blomlid.

Antalet boenden för våldsutsatta har ökat kraftigt och likaså platserna, men det är fortfarande svårt att hitta en fristad för kvinnor med ett pågående missbruk. För dem har antalet platser inte ökat i samma omfattning.

– Nej där får vi liten konkurrens. Den verksamheten kostar mer. Det är de nya aktörerna inte intresserade av eller har möjlighet till, säger Lars Blomlid som är verksamhetschef för stiftelsedrivna Ersta Diakonis skyddade boenden.

På skyddsboendet Ersta Möjlighet tar man sedan två år tillbaka emot kvinnor med missbruk.

– Det finns inte många som har den profilen. Ersta diakoni driver boendet för att behovet finns. Det är inget vi gör av vinstintresse. Boende har högre personaltäthet och helpension för att möta den här gruppens behov. Jag tycker det är väldigt trist att det inte finns fler boenden av den här typen eftersom de här kvinnorna finns och borde ha minst lika stor rätt att slippa utsättas för våld som kvinnor utan missbruk, säger Lars Blomlid.

På Ersta Diakonis skyddade boende som tar emot kvinnor utan missbruk har konkurrensen däremot hårdnat. På varje upphandling medverkar numera ett 50-tal aktörer och de pressar priserna.

– De lägger sig väldigt lågt. Det är svårt för oss att förstå. Och det leder ibland till att de inte kan erbjuda det de lovar och personer får omplaceras, säger Lars Blomlid.


Du har just läst en artikel ur nummer 2/2021 av tidskriften Alkohol & Narkotika.

Thomas Heldmark

Thomas Heldmark är frilansande vetenskapsjournalist.

Senaste från Politik

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!