EU satsar på ny narkotikabyrå

EU Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)

Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, EMCDDA, omvandlas till en byrå som ska arbeta mot allt drogmissbruk inom unionen. Byrån ska bland annat ha en större egen forskning med ett virtuellt kriminaltekniskt och toxikologiskt labb.

EU:s omvandlade narkotikabyrå ska främst arbeta för att hålla sig uppdaterad om utvecklingen inom drogmarknaden, för att snabbt kunna meddela medlemsstaterna när nya droger eller vanor dyker upp. Samarbetet med de olika länderna ska därför stärkas, med kontor eller samarbetspartner i varje land. Även det internationella samarbetet ska bli bättre, både genom FN och direkt med länder utanför EU, speciellt sådana där droger produceras eller som används som genomfartsländer.

Byrån ska också ha en större egen forskning kring droger, bland annat genom att ett virtuellt kriminaltekniskt och toxikologiskt labb sätts upp. Byrån ska också hjälpa andra aktörer som studerar narkotikamarknaden.

narkotikabyrån kommer att bli vital för EU:s framtida policy i drogfrågor

Det var EU-kommissionen som i januari förra året föreslog att EMCDDA skulle förstärkas och bli en byrå. Den ansåg att centrumet fungerade bra på många sätt, men behövde utvecklas för att möta den ökade drogkonsumtionen. Nu har även ministerrådet och EU-parlamentet sagt ja till förslaget, som alltså kommer att bli verklighet 2024. Den nya narkotikabyrån kommer att få ökade anslag med drygt 700 miljoner kronor (63 miljarder euro) under en fyraårsperiod.

Ylva Johansson, S, är EU-kommissionär med ansvar för EU:s inrikes frågor sedan 2019.

Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för EU:s inrikes frågor sedan 2019, säger i en kommentar att narkotikabyrån kommer att bli vital för EU:s framtida policy i drogfrågor.

Förra årets drograpport visade att nästan en tredjedel av EU:s vuxna befolkning testat någon typ av narkotika under sitt liv, och närmare 6 000 personer dog av en överdos inom EU förra året. Då är inte alkoholrelaterade dödsfall inräknade.

Läs mer:
Kommissionens förslag som ligger till grund för förändringen
Fler EU-länder går mot legalisering

Kristina Wallin

Frilansjournalist

Senaste från Politik

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!