»Svenska Narkotikapolisföreningen bör granskas – precis som i Norge«

Svenska Narkotikapolisföreningen har sin adress på spaningssektionen i Polisområde Storgöteborg. Vilka fler lobbyorganisationer får dela tak med polisen, frågar Daniel Jacobs på Föreningen Tryggare Ruspolitik. I ljuset av den norska granskningen av banden mellan polismyndigheten och Norsk Narkotikapolitiforening efterlyser han en motsvarande granskning i Sverige.

I Norge rasar debatten om en rusreform vidare, trots att regeringens förslag föll i Stortinget tidigare i sommar. Det ser nu ut att bli en valfråga i september, då flera partier fortsatt kräver en reform. 

I norska medier har fokus den senaste tiden legat på en rad avslöjanden kring en ideell organisation vid namn Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), som vissa menar medvetet har blandat ihop politik och lobbyism med polisarbete. Efter att ha fått rejäl kritik har polischefen bett justitiedepartementet att tillsätta en extern granskning av saken. 

Stortingspartiet Venstre (motsvarande svenska Liberalerna) har till och med krävt att omröstningen i Stortinget ska göras om.

»Jag tror att detta har försvagat förtroendet för polisen. När du har en lobbyorganisation som står för en särskild syn på norsk narkotikapolitik, och som i så stor utsträckning och med namn och adress är så starkt förknippad med polisen, är det ett problem«, säger Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) till Verdens Gang och refererar till att NNPF haft sin adress i polishuset.

Hur är detta relevant i Sverige? Dels sponsrade den svenska nykterhetsrörelsen och frikyrkorna NNPF med 500 000 kronor för att arbeta mot regeringens rusreform i Norge. 

Men framförallt är det relevant för att samma sak sker i Sverige. Svenska Narkotikapolisföreningen (SNPF) är en ideell organisation som – trots sitt namn – inte är en del av polismyndigheten. Precis som Norges motsvarighet är det en politisk organisation som sysslar med lobbyism. 

SNPF har till och med sin adress på spaningssektionen i Polisområde Storgöteborg. Vilka fler lobbyorganisationer får dela tak med polisen?

Trots det försöker SNPF göra sken av att den politiska organisationen och myndigheterna är samma sak, bland annat genom att rada upp logotyper till Polismyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården på sin hemsida. SNPF har till och med sin adress på spaningssektionen i Polisområde Storgöteborg. Vilka fler lobbyorganisationer får dela tak med polisen?

Det är just den ihopblandning av roller som i Norge ses som en stor skandal, tillräckligt stor för att justitieministern ska anse att en extern granskning av polismyndigheten är nödvändig. Varför är det inte så i Sverige?

Tycker inte Rikspolischefen att sådant samröre är problematiskt i Sverige? Försvagar det inte förtroendet för polisen?

Läs mer: Utredning banar väg för rusreform i Norge.

Varför tillsätter inte justitieminister Morgan Johansson (S) en extern utredning av Polismyndighetens olämpliga sammanblandning med en lobbyorganisation?

Förra året skrev elva ledande svenska forskare en debattartikel om narkotikapolitik i Svenska Dagbladet riktad till justitieministern som fick rubriken »Morgan Johanssons magkänsla ska inte styra«. 

Ministern svarade inte. Gissa vilka som svarade i ministerns ställe? Vad säger magkänslan? Svenska Narkotikapolisföreningen förstås.

Daniel Jacobs

Daniel Jacobs är ordförande för Föreningen Tryggare Ruspolitik.

Senaste från Opinion

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!