Slutreplik: Filip och Sofias berättelser är inga undantag

Filip och Sofias upplevelser är två av många, som visar på glappet mellan de behandlande och de behandlade, skriver Lisa Rahbek i en slutreplik.

Joar Guterstam är förvånad över berättelser från verkligheten. Han tycker de är anmärkningsvärda. Det visar tydligt på glappet mellan de behandlande och de behandlade.

Personer som Filip och Sofia lyssnas inte på. Det är just därför jag ville skriva ner deras historier. Jag tror att det är viktigt att vi lyssnar på alla, inte bara på några få. Också att fråga oss vilka som har tolkningsföreträde. Jag har år efter år matats med röster från läkare och forskare som slagit sig för bröstet om hur bra deras metod, program eller vård är.

Jag frågar mig var brukarnas röster finns. De människor som jag möter varje dag i mitt jobb.

Att avfärda Filip och Sofia som olyckliga undantag är att återigen tysta deras röster. Vi behöver då inte bry oss om dem, för de är bara undantag. Bekvämt, men inte konstruktivt. Är vi genuint intresserade av att förändra, behöver vi komma ut ur våra bubblor och våga se de andra verkligheterna.

Hade Guterstam tagit sig tid att läsa boken hade han vetat att Filip mycket riktigt anmälde vården till IVO. Två gånger. Första gången lades utredningen ner då Filip inte lyckades komma in med kompletteringsuppgifter, bevisbördan låg ju på honom. Han var i sitt övermedicinerade tillstånd inte i stånd att göra det. Andra gången öppnades inte ens en utredning då IVO menade att det gått för lång tid sedan olyckan.

LARO hjälper många, men det är också den enda behandlingsform för opioidberoende som erbjuds i Sverige idag. Det vet Sofia. Hon ber om att bli inlåst då hon inte litar på sig själv. När läkarna säger att hon inte kommer att klara sig utan opioider är hon den första att tro dem. Hon skriver villigt på för den kemiska fotboja det innebär.

Att se verkligheten för vad den är, är skrämmande. Men första steget till bättre samverkan och till förändring, som jag tror är möjlig, är att våga se livet genom någon annans ögon. Våga mötas, på riktigt.

Läs boken! Där berättar också Johan, Lydia, Anders och Helena sina historier. Är de också undantag?

Lisa Rahbek

Lisa Rahbek är antropolog,
social­arbetare och författare

Senaste från Opinion

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!