Brottsstatistiken är ingen bra måttstock på förekomsten av anabola steroider på grund av att det är ett nedprioriterat område inom polisen, skriver Gunnar Hermansson i en replik till Ulf Guttormsson. “Vi följer utvecklingen från två helt olika verkligheter”.
Ulf Guttormsson reagerade starkt på min AAS-artikel i Svenska Narkotikapolisföreningens tidskrift nr 5-2017, och det är förståeligt. Vi har båda följt utvecklingen av steroidmarknaden sedan 1990-talet, men från helt olika verkligheter.
Som polis på dåvarande Rikskriminalen narkotikarotel, med ansvar för kartläggning av den illegala AAS-marknaden under många år, och på senare år i egenskap av chefredaktör för SNPF-tidningen, har jag noggrant följt utvecklingen av den så kallade dopningsmarknaden i samhället och min uppfattning är fortfarande att detta är ingen marginell företeelse. Jag hänvisar till mina artiklar om AAS-utvecklingen i SNPF-tidningen nummer 5-2017, och även artiklar i tidigare nummer av tidningen för den som vill veta mer.
AAS-brottslighet har tyvärr aldrig varit ett prioriterat område för svensk polis och efter omorganisationen 2015 har den riktade AAS-bekämpningen nästan upphört. För att upptäcka och kunna ingripa mot dopningsbrottsligheten krävs en viss specialkunskap och planerad spaning. Där brister det rejält idag med undantag av några lokala initiativ eller när polisen händelsevis gör AAS-beslag eller på annat sätt hamnar i ett dopningsärende. Bekämpning av narkotikahandel och missbruk är däremot en utpekad uppgift för alla poliser i yttre tjänst. Brottsstatistik är således ingen bra måttstock på AAS-prevalensen, i synnerhet inte i jämförelse med narkotikabrottsligheten.
Ulf Guttormsson efterlyser också min uppfattning om storleken på befolkningens erfarenhet och regelbundna användning av AAS. Det är omöjligt att säga i siffror och procenttal eftersom ingen sådan heltäckande undersökning har gjorts. Men jag ansluter mig till Gerhard Larssons uppgradering från den tidigare officiella uppfattningen om 10 000 användare till numera cirka 30 000 regelbundna och ytterligare ca 10 000 tillfälliga användare av anabola steroider. Siffrorna presenterades av Gerhard Larsson vid en konferens i Örebro den 31 maj 2016 i samband med redovisningen av Nationellt kompetensutvecklingsprojekt för dopningsproblematik (NKD) där Gerhard Larsson var ordförande. Siffrorna över antalet AAS-användare hade tagits fram av ett 50-tal särskilt insatta personer som deltagit i projektet. (Se artikel i SNPF-tidningen nr 4-2016 sid 39).
Men frågan kvarstår om varför dopningsproblematiken, som av många initierade anses vara ett stort såväl rättsligt som medicinskt problem, fortfarande är så lågt prioriterad i samhället. Den frågan har jag nog inget bra svar på. Men kanske kan det bero på att det som inte syns ”finns inte”.
Repliken är en kommentar på Ulf Guttormssons debattinlägg “Användningen av anabola steroider mörkläggs inte”
Detta är en debattartikel
Alkohol & Narkotika främjar en konstruktiv debatt. Här samlar vi krönikor, essäer, insändare och ledare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Alkohol & Narkotika.
Kategorier:
Gunnar Hermansson är chefredaktör för Svenska Narkotikapolisföreningens tidskrift.
Se alla artiklar av Gunnar HermanssonPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.