Alkoholstoppet efter klockan 22* visar hur beroende krogarna är av alkoholförsäljning. Skulle det inte vara dags att omvärdera samhällets förhållande till alkohol, frågar Irma Kilim och föreslår ett stödpaket för alkoholfria restauranger.
Ingen annan drog har den särställning som alkohol har. Trots hög medvetenhet kring alkoholens enorma skador ser många den som en självklar del av våra firanden, vår sorg och våra liv. Det finns en typ av alkoholdryck för alla tillfällen.
Till och med för lanseringen av en forskningsrapport som visar en tydlig koppling mellan alkohol och cancer. Föreläsaren inledde sin presentation med att höja sitt glas med rödvin, skåla och välkomna oss till seminariet. Skrattande hoppades han att vi inte skulle köra bil hem eftersom de så frikostigt bjöd på alkohol. Publiken skrattade och seminariet drog igång.
Det har gått några år sedan jag stod där i publiken och obekvämt skrattade med i skämtet. Lanseringen ägde rum i Bryssel, men även i Sverige finns en stark alkoholkultur som tar plats.
Den 11 november 2020 meddelade statsministern och socialministern att restauranger och krogar inte får servera alkohol efter 22.00* för att minska smittspridningen av covid-19. Beslutet möttes med blandade känslor där de som var mest upprörda hävdade att detta var dödsstöten för branschen. Reaktionerna på en kortad serveringstid, som för de flesta krogar handlar om en till två timmar, visar hur pass beroende många krogar är av alkoholförsäljning. Trots allt de erbjuder, i form av god mat, alkoholfria drycker, professionell service, härlig miljö, musik och dans så verkar alkoholen ha en särställning. Tillgängligheten och det låga priset på alkohol har skapat en kultur där alkohol inte bara känns som ett måste vid restaurang- och krogbesök, utan gör vår restaurang- och krogbransch beroende av alkoholförsäljning.
Katrine Marçal visar i sin nya bok Att uppfinna världen: hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet (Mondial 2020) hur fastlåsta föreställningar om manligt och kvinnligt länge höll tillbaka uppenbart livsförbättrande innovationer såsom resväskan med hjul. Det går att ställa sig frågan om inte samma samband gäller med restaurangbranschen och alkohol. Är vi så fast i gamla mönster att vi inte ens förmår oss att tänka utanför gängse normer?
Om vi skulle tillåta oss att omvärdera vårt förhållande till alkoholen. Bädda för framtiden som kommer när allt fler unga avstår från att dricka alkohol. Skulle det inte vara spännande att ta ett litet steg på okänd mark och använda regeringens stödpaket till att gynna och utveckla alkoholfri innovation inom restaurang- och krogbranschen? Att våga föreställa oss en bransch som inte är alkoholberoende?
För om en person kan ta sig ur ett alkoholberoende, vad är det som säger att inte en bransch eller ett helt samhälle kan det?
*Sedan kolumnen skrevs har regeringen tidigarelagt förbudet till kl 20.00.
Irma Kilim
Detta är en debattartikel
Alkohol & Narkotika främjar en konstruktiv debatt. Här samlar vi krönikor, essäer, insändare och ledare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Alkohol & Narkotika.
Kategorier:
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.