De flesta unga hittar svar på sina frågor på nätet. Men algoritmer och överflödet av information kan skapa åsiktsbubblor och ge enkla svar på komplexa frågor. En viktig del av dagens drogförebyggande arbete är att lära ut källkritiskt tänkande, skriver Årets drogförebyggare 2021, Dzemal Sabovic.
Vad kan vi förlita oss på i en omvärld i ständig förändring, där gårdagens absoluta sanningar helt plötsligt blir omkullkastade och föremål för svidande kritik? Vad är viktigt att hålla fast vid och vilka framgångsfaktorer kan vi lita på framöver? Liberaliseringstrenden, osäkerheten i vår narkotikapolitik och inte minst digitaliseringen påverkar oss alla, även oss inom det drogförebyggande arbetet.
I en allt mer digital omvärld, där vi ständigt matas med algoritmstyrda informationsflöden och där opinionsbildningen drivs av enskildas vinstintressen, snarare än av kunskap och evidens, är det av yttersta vikt att de förebyggande budskapen hörs och syns mer.
Våra målgrupper, som föräldrar, politiker och unga, tillbringar allt mer av sin tid i de virtuella rummen. De är mer uppkopplade än tidigare generationer och har tillgång till information i ett överflöd. Men har de alltid tillgång till information som bygger på tillförlitliga källor? Kan de stå emot impulsen att söka enkla, snabba svar på komplexa frågor?
Jag tvekar om det. Därför är det viktigt att de förebyggande budskapen även finns på nätet, för att stärka förmågan till källkritiskt tänkande. Inte minst i syfte att motverka den liberala synen på droger och forma hälsosamma attityder hos både vuxna och unga.
Det kan handla om att publicera små, korta tankeväckande inlägg i text- eller filmformat i de lokala Facebookgrupperna. Det kan handla om att etablera en närvaro på sociala medier, som Youtube och Instagram eller genom medverkan i podcasts, webbinarier, TV, radio och i lokaltidningen. För att få till en långsiktighet är det viktigt att ha uthållighet och göra det löpande under hela året och i synnerhet i samband med högriskhelger.
Vårt arbete går ut på att öka medvetenheten om drogernas skadeverkningar för att på sikt minska efterfrågan på droger. Vi behöver förse varje ny generation med rätt kunskaper, som bygger på tillförlitliga källor i syfte att stärka det kollektiva medvetandet så alla kan fatta egna hälsosamma val i livet. I det arbetet ingår källkritiskt tänkande. Det blir den kanske allra viktigaste uppgiften för oss drogförebyggare framöver.
Du har just läst en artikel ur nummer 1/2022 av tidskriften Alkohol & Narkotika.
Detta är en debattartikel
Alkohol & Narkotika främjar en konstruktiv debatt. Här samlar vi krönikor, essäer, insändare och ledare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Alkohol & Narkotika.
Kategorier:
Dzemal Sabovic är strategisk samordnare för trygghet och missbruksprevention i Ale kommun och utsedd av CAN till Årets drogförebyggare 2021
Se alla artiklar av Dzemal SabovicPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.