Hoppa till innehållet

Farliga recept

Julius-ill-e1628604272494-300×300

Överförskrivning av narkotika­klassade läkemedel, falska sjukintyg och reklam för cannabis på recept. Orsakerna varför en läkare i Skåne har fått myndigheternas ögon på sig är många. Under 7 år anmäldes han 18 gånger till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), men det var först våren 2019 som hans förskrivningsrätt begränsades. Medan han utreddes kunde han fortsätta förskriva och bland annat marknadsföra recept för medicinsk cannabis på Linkedin.

Nu riskerar han åtal.

I det nya numret av Alkohol & Narkotika berättar vår medarbetare Fredrik Rubin historien om den ökända läkaren i Skåne. Det är en unik granskning vars uppgifter redan har fångat uppmärksamheten hos Läke­medelsverket. Fler utredningar kan alltså vara på gång.

Men hur har läkaren kunnat förskriva så länge?

Anmälningar om överförskrivning har långa handläggningstider som kan vara upp till flera år. Det är förståeligt: myndigheten samlar in uppgifter om recept som läkaren skrivit ut, journaler, de intervjuar chefer och den anmälda. Nya uppgifter som dyker upp under utredningens gång kan betyda att ytterliga intervjuer behövs. Det är ett underlag som ska hålla för beslut.

Men det är också en tid som urholkar tilliten till myndigheten. När vi frågade medlemmar i Svensk förening för Beroendemedicin om vilka hinder de upplever för att anmäla uppgav många en känsla av att inget händer.

Det är en upplevelse som även apotekspersonalen delar, uppger Sveriges Farmaceuter. Farmaceuten som anmälde läkaren i Skåne visste ingenting om vad som skett av hans anmälan före vår medarbetare uppmärksammade honom om det.

Många som jag har intervjuat har också uppmärksammat den livslånga förskrivningsrätten som läkare har – är den verkligen nödvändig?

Iår införs många förändringar som kommer att förbättra möjligheten att upptäcka överförskrivning. E-recept kommer att bli regel den 1 oktober och den Nationella läkemedelslistan införs redan den första maj i år. Genom den har apotekspersonal rätt att granska hur många recept en patient har. Även läkare ges den rätten, men till skillnad från apotekspersonal så behöver de samtycke av patienten.

De är inte många de här läkarna, sade en forskare som jag intervjuade inför numret, och det tål att hållas i minnet när du läser. De flesta fall av överförskrivningar handlar om behandlingar som pågått för länge. Orsakerna till det kan vara många: tidsbrist hos läkaren, många olika läkarkontakter, okunskap. Det är inte kriminellt, utan på din höjd olämpligt.

Du har just läst en artikel ur nummer 1/2021 av tidskriften Alkohol & Narkotika.

Detta är en debattartikel

Alkohol & Narkotika främjar en konstruktiv debatt. Här samlar vi krönikor, essäer, insändare och ledare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Alkohol & Narkotika.

Kategorier:

Julius von Wright

Julius von Wright är f.d. chefredaktör för Alkohol & Narkotika (2017-2022). Till hans specialområden hör narkotikapolitik och vårdfrågor, ofta med ett nordiskt perspektiv.

Se alla artiklar av Julius von Wright

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.