Om Alkohol & Narkotika

Vilka är vi?

Alkohol & Narkotika är en drogpolitiskt oberoende tidskrift, som ges ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Tidskriften granskar och bevakar forskning, politik, förebyggande arbete och andra frågor på drogområdet. Det gör vi genom sociala reportage, intervjuer, debattinlägg och artiklar. Innehållet i tidskriften görs enligt journalistiska principer.

Utgivaren och ägaren av tidskriften, CAN, är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade skador av alkohol och andra droger i samhället. Tidskriftens ställning inom CAN bestäms i tidskriftens policy.

alkoholochnarkotika.se kan du följa oss. Här sker vår utgivning löpande med minst en publicering varje vecka.

I vårt nyhetsbrev som skickas ut varannan vecka samlar vi alla aktuella texter, poddavsnitt m m. Beställer du vårt nyhetsbrev, som är kostnadsfritt, får du koll på allt nytt vi publicerar.
Klicka här om du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev.
På sajten finns också ett stort arkiv med äldre texter.

Du hittar oss också på Facebook.

Vem skapar tidskriften?

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för tidskriften och Charlotta Rehnman Wigstad är ansvarig utgivare.

Innehållet planeras av chefredaktören och skapas av frilansande journalister. Läs våra riktlinjer om du vill skriva för tidskriften. Vill du kontakta redaktionen når du oss på:

Alkohol & Narkotika
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm
info@alkoholochnarkotika.se

Alkohol & Narkotikas historia

Alkohol & Narkotika är en av Sveriges äldsta tidskrifter. Den grundades 1906, då med namnet Tirfing. Tirfing var en tidskrift för nykterhetsundervisning och hälsolära och skulle vara »läkarkåren behjälplig vid fostrandet av landets ungdom till karaktärsfasta samt andligt och kroppsligt friska medborgare«.

1956 slogs Tirfing och Tidskrift för Systembolagen ihop och skapade Alkoholfrågan.

1973 ökade tidskriftens fokus till narkotika och fick dagens namn Alkohol & Narkotika. Flera frågor har lyfts in i tidskriften sedan dess. Spel och dopning för att nämna några.

Under de över 110 år som tidskriften funnits har den varit en central källa för saklig information och debatt på drogområdet i Sverige.

I februari 2023 beslutade CAN:s styrelse att tidskriften blir digital med ett tryckt årsmagasin.