Om Alkohol & Narkotika


Vem är vi?

Alkohol & Narkotika är en drogpolitiskt oberoende tidskrift, som ges ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Tidskriften granskar och bevakar forskning, politik, förebyggande arbete och andra frågor på drogområdet. Det gör vi genom sociala reportage, intervjuer, debattinlägg och artiklar. Innehållet i tidskriften görs enligt journalistiska principer.

Den tryckta tidskriften utkommer 6 gånger per år och kostar 300 kr/år (studenterbjudande 100kr/år). Varje nummer trycks i 1300 exemplar.

Utgivaren och ägaren av tidskriften, CAN, är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade skador av alkohol och andra droger i samhället. Tidskriftens ställning inom CAN bestäms i tidskriftens policy.

Var kan du följa oss?

Alkohol & Narkotika trycks på papper 6 gånger per år. Vi publicerar även artiklar på vår sajt och är aktiva på Facebook och Twitter. Vårt nyhetsbrev skickas ut varannan vecka.

Klicka här om du vill prenumerera på vår tryckta tidskrift.

Klicka här om du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du hantera din prenumeration? Mejla aon[at]natverkstan.net eller ring 031-743 99 05 (tis-ons 09-12)

Vem skapar tidskriften?

Anna Fredriksson är tillfällig chefredaktör för tidskriften och Charlotta Rehnman Wigstad är ansvarig utgivare. Grafisk formgivare för den tryckta tidningen är Jenny Holmqvist och den trycks på Lenanders tryckeri. Alkohol & Narkotika är en del av Nätverkstan.

Innehållet planeras av chefredaktören och skapas av frilansande journalister. Läs våra riktlinjer om du vill skriva för tidskriften. Vill du kontakta redaktionen når du oss på:

Alkohol & Narkotika
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm
anna.fredriksson[at]can.se
tel. 072-3714328

Alkohol & Narkotikas historia

Alkohol & Narkotika är en av Sveriges äldsta tidskrifter. Den grundades 1906, då med namnet Tirfing. Tirfing var en tidskrift för nykterhetsundervisning och hälsolära och skulle vara »läkarkåren behjälplig vid fostrandet av landets ungdom till karaktärsfasta samt andligt och kroppsligt friska medborgare«.

1956 slogs Tirfing och Tidskrift för Systembolagen ihop och skapade Alkoholfrågan.

1973 ökade tidskriftens fokus till narkotika och fick dagens namn Alkohol & Narkotika. Flera frågor har lyfts in i tidskriften sedan dess. Spel och dopning för att nämna några.

Under de över 110 år som tidskriften funnits har den varit en central källa för saklig information och debatt på drogområdet i Sverige.