Vill du frilansa för A&N?

Inför 2018-års första nummer kommer Alkohol & Narkotika att omformas radikalt. Tidskriften ska få en ny profil och nytt format. Ny stil och nytt papper. Vi söker ständigt nya medarbetare, och under hösten 2017 är vi även på jakt efter en layoutare och bildredaktör.

Tidskriften ska fortsätta rikta sig till personer med intresse för alkohol-, narkotika-, dopning-, tobak- och spelfrågor. Den ska fortsätta publicera populärvetenskapliga artiklar inom området, sociala reportage, essäer och opinionstexter. Tidskriften ska fortsätta vara ett forum för en seriös debatt inom drogområdet.

Under 2018 kommer vi att ha följande temanummer (kompletteras efterhand):

#1/2018: Kropp och rum (trycks februari)
Hur används arkitektur för att kontrollera sociala problem? Hur rör vi oss i det offentliga rummet?
#2/2018: Dopning (trycks april)
#3/2018: Droger och litteratur (trycks juni)
#4/2018: Valtema (trycks september)
#5/2018: –
#6/2018: –

Under 2018 kommer vi även att publicera en serie om besluten som förändrade Sverige (ex. 2018 är det 30 år sedan narkotikabruket kriminaliserades – hur har det påverkat svensk narkotikapolitik?)

Har du idéer för artiklar till temanumren eller serien – hör av dig! Vi söker längre reportage och kortare artiklar. Våra arvoden är konkurrenskraftiga och vi tycker det är kul att jobba och ha kontakt med våra frilansare! Notera att vi även söker förslag på artiklar utanför vårens teman!

Är du en kreativ layoutare? Vi ska omforma tidskriften och söker en ny layoutare till nästa år! Hör gärna av dig – eller tipsa en vän – om du är intresserad av att utforma en ny profil och layouta framtida nummer av tidskriften! Vi siktar på att få en ny layout till #1/2018. Vi hör av oss till intresserade med mer detaljer och önskemål.

Vill du jobba som bildredaktör? Vi utreder även möjligheten att nästa år ta in en frilansande bildredaktör för att förbättra bildkvaliteten i tidskriften. Är du en påhittig och kreativ person som gillar utmaningen att arbeta med känsliga frågor som inte alltid är lätta att bildsätta (missbruk, narkotika)? Hör av dig!

Tänk på följande när du pitchar din artikel:

Vårt främsta fokusområde är alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel och våra artiklar ska i första hand ha en koppling till Sverige.
Vi publicerar även reportage om och från andra länder, men vi ser gärna att artikeln har ett särskilt intresse för våra läsare i Sverige.

Med tanke på A&N:s långa pressläggningstid är vi främst intresserade av tidlösa reportage, som ska intressera flera månader efter att det har skrivits.

Var gärna konkret när du kontaktar redaktionen: vad är det som gör just din story viktig? Hur har du tänkt berätta historien? Vem är huvudperson? Vem har du tänkt prata med? Tänk dig att det är en story som du berättar till vännen på caféet – håller den måttet?

Hör gärna av dig med en pitch i taget! Långa listor på vad som skulle vara intressant att skriva om tenderar att överrumpla oss och kväva även bra idéer!

Hör gärna av dig till redaktionen med en synopsis. Vi besvarar alla idéer och förslag som vi får in. Klicka här för att komma till vårt kontaktformulär eller mejla direkt till chefredaktören (julius.von.wright[at]can.se).

– Julius von Wright
chefredaktör, Alkohol & Narkotika