Hoppa till innehållet

Om Alkohol & Narkotika

Vilka är vi?

Alkohol & Narkotika är en självständig webbtidskrift, som ges ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Tidskriften granskar och bevakar forskning, politik, förebyggande arbete och andra frågor om alkohol, narkotika, dopning, tobak eller spel om pengar. Det gör vi genom sociala reportage, intervjuer, debattinlägg och artiklar. Innehållet i tidskriften görs enligt journalistiska principer.

Utgivaren och ägaren av tidskriften, CAN, är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade skador av alkohol och andra droger i samhället. Tidskriftens ställning inom CAN bestäms i tidskriftens policy.

På alkoholochnarkotika.se kan du följa oss. Här sker vår utgivning löpande med minst en publicering varje vecka.

I vårt nyhetsbrev som skickas ut varannan vecka samlar vi alla aktuella artiklar och poddavsnitt. Beställer du vårt nyhetsbrev, som är kostnadsfritt, får du koll på allt nytt vi publicerar.
Klicka här om du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev.
På sajten finns också ett stort arkiv med äldre texter.

Du hittar oss även på Facebook, LinkedIn och X.

Vem skapar tidskriften?

Innehållet planeras av chefredaktören och skapas internt och av frilansande journalister. Till stöd i arbetet finns ett redaktionsråd. Ansvarig utgivare är CAN:s direktör. Läs våra riktlinjer om du vill skriva för tidskriften. Vill du kontakta redaktionen når du oss på:

Alkohol & Narkotika
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm
info@alkoholochnarkotika.se

Alkohol & Narkotikas historia

Alkohol & Narkotika är en av Sveriges äldsta tidskrifter. Den grundades 1906, då med namnet Tirfing. Tirfing var en tidskrift för nykterhetsundervisning och hälsolära och skulle vara »läkarkåren behjälplig vid fostrandet av landets ungdom till karaktärsfasta samt andligt och kroppsligt friska medborgare«.

1956 slogs Tirfing och Tidskrift för Systembolagen ihop och skapade Alkoholfrågan.

1973 ökade tidskriftens fokus till narkotika och fick dagens namn Alkohol & Narkotika. Flera bevakningsområden lyfts in i tidskriften sedan dess, bland annat dopning och spel om pengar.

Under de över 110 år som tidskriften funnits har den varit en central källa för saklig information och debatt på drogområdet i Sverige. I februari 2023 beslutade CAN:s styrelse att tidskriften blir digital. Vi utkommer en gång om året som tryckt magasin med ett särskilt tema.