Hoppa till innehållet

Ökad användning av kokain

Eurosedlar och narkotika
Bruket av kokain ökar i Sverige, medan cannabisanvändningen fortsatt är låg jämfört med övriga länder i EU. Det visar årliga rapporten från EU:s narkotikabyrå EMCDDA.

Sverige tillhör de länder som har bland den högsta kokainanvändningen inom EU, men när det gäller cannabis har Sverige få användare jämfört med de flesta andra EU-länder. Det visar en ny rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA.

Både egen produktion och bruk av narkotika ökar inom Europa. Det visar årets stora rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Rapporten visar även att närmare 6 500 personer dör av narkotikaanvändning varje år i Europa och att en halv miljon européer brukar narkotika intravenöst.

–Vi har aldrig haft en så stor intern narkotikaproduktion inom EU och det ökar hela tiden. Det är också viktigt att länderna inser att det inte är de andra ländernas problem, utan att alla länder är inblandade, säger EMCDDA:s chef Alexis Goosdeel.

Alexis Goosdel nämner även hur narkotika från hela världen anländer till Europas hamnar.

–När det polisiära trycket blir stort på ett ställe flyttar de sig till ett annat, gärna en mindre hamn i norra Europa, förklarar han.

Det var även budskapet från kommissionären Ylva Johansson.

–Det krävs ett utbrett närverk för att bekämpa ett nätverk, sa hon under presentationen av rapporten.

 Av de 950 substanser EMCDDA hittat under 27 år upptäcktes 400 av dem förra året. Det fortsätter att vara brist på heroin på världsmarknaden sedan talibanerna tog över i Afghanistan, och därför blir de syntetiska opioiderna allt vanligare. Sex av sju nya opioider som hittades ingick i gruppen nitazener.

Rapporten framhåller att den organiserade brottsligheten bör prioriteras. I dag samarbetar EMCDDA med Europol, och samarbetet kommer att bli mer omfattande framöver. Alexis Goosdeel anser även att det förebyggande arbetet måste förändras kraftigt, eftersom marknaden förändrats så mycket det senaste årtiondet. I Sverige fortsätter kokainanvändningen att öka, och den ligger bland de högsta inom EU. När det gäller cannabis har Sverige däremot få användare jämfört med de flesta andra EU-länder och förbrukningen ligger på ungefär samma nivåer som tidigare.

Läs mer:

The European Drug Report 2024: Trends and Developments (EMCDDA)

Kategorier:

Etiketter:

Projektet Ändra storlek på bild-2 (1)

Kristina Wallin är frilansjournalist.

Se alla artiklar av Kristina Wallin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.