Hoppa till innehållet

Kvinnor delar dopningserfarenheter på Flashback

AdobeStock_555343881-scaled-e1706621645694
Illustration Jenny Sjödin

Kvinnor som använder dopningspreparat vänder sig till nätforum för att söka erfarenheter, ställa frågor och dela med sig av kurrapporter. Men det är en mans värld och de blir ifrågasatta, inte bara om deras kunskap utan också om deras moderskap.

Intresset för kvinnors fitness­dopning har varit svalt både bland medier och forskare. Det finns flera orsaker till det. De är i minoritet jämfört med männen. Den historiskt sett starka uppfattningen om att maskulinitet och muskler hör ihop har gjort det tabu för kvinnor att berätta om dopning, vilket gör det svårt att mäta före­komsten. Men kvinnor har även ett annat användningsmönster.

– Dopingsforskningen tittar gärna på preparat som androgena anabola steroider. Men det vi kan se är att kvinnor använder andra preparat, som mildare former av steroider eller tillväxthormoner, för att bygga muskler men också för att gå ner i vikt. De laborerar med preparat som inte alltid definieras som dopning, trots att det används i det syftet, säger Ellen Sverkersson.

Hon är doktorand vid Linnéuniversitetet och studerar hur kvinnor skriver om dopning och dopingbruk på nät­­forumet Flashback.

Kvinnorna motiverar sitt användande med flera orsaker. I Ellen Sverkerssons material, som består av kvinnor i varierande åldrar, finns många olika resor. En del vill återhämta sig från en skada. En del har varit elitidrottare och vill ha tillbaka en kropp de tidigare haft och betraktar som förlorad. Andra motiverar sitt bruk för att kunna prestera och nå pallplatser på tävlingar inom bland annat bikini fitness eller Women’s physique.

– Det finns personliga preferenser om hur kvinnorna önskar att deras kroppar ska se ut, men flera kvinnor söker en smal men vältränad kropp med definierade muskler.

Vilken funktion spelar då nät­forumet för kvinnornas användande? Det finns många dopningsforum på nätet, men Flashback är Sveriges största diskussionsforum där kriminell aktivitet kan diskuteras öppet med hjälp av anonyma användarnamn. De söker erfarenheter, ställer frågor och delar med sig av egna av kurrapporter (bestående av bland annat doser, tränings­utveckling, kost och biverkningar). Eftersom dopning för det mesta utgår från den manliga kroppen blir forumet ett ställe där kvinnor kan dela erfarenheter.

– Den manliga kroppen blir en måttstock mot vilken doser anpassas och diskuteras, säger Ellen Sverkersson.

Kvinnorna är en absolut minoritet på det här forumet och de upplever att de blir bemötta och ifrågasatta på ett sätt som män inte blir.

– Även om de beskriver sina kurer på ett tydligt sätt så upplever flera kvinnor att de blir mer kritiserade än män. Det händer exempelvis att de blir ifrågasatta som mödrar och gällande deras fertilitet, ett ifrågasättande som inte framkommer i trådar skapade av män som brukar doping, säger Ellen Sverkersson.

Läs mer i temanumret om dopning.

Kategorier:

Etiketter:

Julius von Wright

Julius von Wright är f.d. chefredaktör för Alkohol & Narkotika (2017-2022). Till hans specialområden hör narkotikapolitik och vårdfrågor, ofta med ett nordiskt perspektiv.

Se alla artiklar av Julius von Wright

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.