Hoppa till innehållet

Heroinet förväntas öka kraftigt

poppy-2427655_1920

FN ser en massiv ökning av opiumproduktionen i Afghanistan och en kommande ökad tillgång till heroin runtom i världen. I en unik intervju för Alkohol & Narkotika varnar forskaren Thomas Pietschmann för högre kvalitet och fler överdoser.

75 procent av all världens produktion av opium och heroin sker i Afghanistan, ett mycket krigsdrabbat och fattigt land. Detta enligt analyser av FN:s organ för bekämpning av illegala droger och internationell kriminalitet, UNODC.

– Vi ser en massiv ökning av opiumproduktionen. Ökningen kan innebära att tillgången till heroin runt om i världen kommer att öka kraftigt inom ett par tre år, säger Thomas Pietschmann, en av de ledande forskarna och författarna till World Drug Report.

Han har precis återvänt från resor till Italien och Rumänien och en konferens om smuggelvägar när Alkohol & Narkotika når honom per telefon i UNODC:s högkvarter i Wien.

– Priset på opium har gått ner sedan 2016 och sjunkit kraftigt de senaste månaderna. Det är mycket mer opium på marknaden och lagren är nästan fulla. Skördarna har varit mycket stora.

I år har opiumodlingarnas yta ökat med hela 67 procent jämfört med året innan. Skördarna gav mycket högre avkastning och UNODC räknar med att opiumproduktionen har ökat med 87 procent.

– Årets ökning beror på högre aktivitet av talibanerna, svag kontroll av regeringen och att insatserna för att utplåna fälten har upphört. Det är alldeles för farligt, säger Thomas Pietschmann.

Analyserna av opiumproduktionen görs utifrån satellitfoton av opiumfälten. Genom att lägga till beräkningar av avkastningen per hektar får man fram en möjlig produktion av opium. Detta är enligt UNODC väl beprövade och säkra beräkningar.

Att räkna ut hur mycket heroin som produceras under ett år är däremot svårt, eftersom heroinproducenterna också använder opium som har lagrats från tidigare år, och UNODC vet inte hur mycket lagren av opium ökar eller minskar.

Fler i Europa kommer att ta heroin när det kommer mer från Afghanistan. Men inte nu, utan om ett till tre år.

Det närmaste man kommer är att titta på beslagen av heroin från Afghanistan.

– Beslagen har legat på ungefär samma nivå de senaste åren, samtidigt som produktionen av opium har ökat. Heroinpriset har inte gått ner trots att opiumpriset gått ner kraftigt. Det här tyder på att lagren har fyllts på de senaste åren. Till detta adderas alltså nu en massiv ökning av opiumproduktionen.

Starka tecken tyder på att omvandlingen från opium till heroin har tagit fart. Efterfrågan på ättikanhydrid, som används för att tillverka heroin, har stigit kraftigt. Beslag av vätskan har ökat i Afghanistans grannländer och priset i Afghanistan har gått upp från 200 till upp emot 1200 amerikanska dollar per liter.

UNODC brukar på grund av osäkerheten i beräkningarna inte lyfta fram siffror om heroinproduktion. Men i intervjun med Alkohol & Narkotika ger Thomas Pietschmann en prognos.

– Det är svårt att säga hur mycket tillgången på heroin kan öka. Vi vet inte hur mycket som kommer att användas i exempelvis Iran, Afghanistan, Centralasien eller i Västeuropa. Men totalt sett så kommer tillgången att öka. Inom ett till tre år kan det mycket väl öka med 20 till 30 procent. Det behöver inte betyda att det kommer att öka i Sverige eller England. Det betyder att det som helhet ökar.

Han säger att den svåra heroinsituationen med många dödsfall i USA hänger ihop med ett ökat flöde av heroin från Mexiko.

– I Europa kommer det att bli mer heroin på marknaderna till ett lägre pris. Mycket talar för att priset på gatan blir detsamma, att kvalitén blir högre och att vi riskerar fler överdoser. Fler i Europa kommer att ta heroin när det kommer mer från Afghanistan. Jag är ganska säker på det. Men inte nu, utan om ett till tre år.

Många års försök att få stopp på opiumproduktionen har i stort sett varit verkningslösa. I svaga stater frodas möjligheter till illegal handel. Alla krig och konflikter har trasat sönder Afghanistan som räknas som ett av världens mest korrumperade länder. Korruption och droghandel förstärker varandra och bryter ned finansinstitutionerna, militären och statsapparaten. Försök att på olika sätt stabilisera landet och dess rättsväsende har inte lyckats särskilt väl. Regeringen är svag och talibanernas kontroll ökar igen efter USA:s tillbakadragande.

– För några år sedan fanns en bättre möjligheter att göra något åt drogsituationen. Nu är det mycket svårare. De personer som på lokal nivå var inblandande i lyckade projekt är inte längre tillgängliga, så vi har förlorat mycket kunskap, säger Thomas Pietchmann.

Artikeln uppdaterades 23/11/2017 med nya siffror från World Drug Report.

Kategorier:

Etiketter:

foto.larssoold

Lars Soold är frilansjournalist.

Se alla artiklar av Lars Soold

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.