Hoppa till innehållet

Ansträngd ekonomi gav minskat drickande

AdobeStock_622759959_Editorial_Use_Only-scaled-e1710432847398

Alkoholkonsumtionen i Sverige minskade under förra året, det visar färska siffror från CAN. Med undantag för pandemiåret 2020 såg man förra året den kraftigaste konsumtionsnedgången, mellan två år, på närmare ett decennium. En orsak till nedgången är det ekonomiska läget.

2023 drack svensken 8,6 liter ren alkohol per person, en minskning i mängd med nästan tre procent från föregående år. Det visar nya siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

–Det är en fortsättning på en långsiktig trend, säger Björn Trolldal.

Björn Trolldal är forskare och utredare vid CAN som följt alkoholkonsumtionen sedan millennieskiftet. Det senaste decenniet har han sett alkoholkonsumtionen minska, men 2023 sticker ut.

–Minskningen är lite högre än vad jag förväntat mig. Framåt tror jag att vi kommer se en fortsättning på den nedåtgående trenden, men kanske inte lika kraftigt som för 2023.

Han menar att nedgången framförallt beror på det ekonomiska läget.

–Man har mindre pengar att röra sig med och en försvagad krona gör att man inte har så mycket pengar över när man reser, säger Björn Trolldal.

En lyxvara

Inflationsforskarna Markus Pettersson och Philipp Hochmuth, båda verksamma vid Stockholms universitet, instämmer i att hushållens köpkraft försvagats. Att alkohol är en varugrupp som minskat mer än andra produkter kan ha att göra med att vi ser på alkohol som en lyxvara. Nödvändighetsvaror är de vi prioriterar när budgeten är tajt – som livsmedel och el – medan lyxvarorna ofta är resor eller tjänster och vad vi först spar in på.

–Vår egen inflationsforskning som fokuserar på USA indikerar också att man ser alkohol som en lyxvara.

Samtidigt menar Markus Pettersson och Philipp Hochmuth att det finns en motsättning mellan den synen och den långsiktiga trenden i Sverige.

–Konsumtionen per person har nästan fördubblats över lag sedan början av 1980-talet, mätt i fasta priser. Men konsumtionen av alkohol per person har minskat med cirka 25 procent. Det gör en nyfiken på vilka drivkrafter som ligger bakom den svenska utvecklingen.

Kategorier:

Etiketter:

SM Höglund

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.

Se alla artiklar av Sara-Märta Höglund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.