Hoppa till innehållet

Alkoholkonsumtionen under 9 liter

beer-bottles-3151245_1920

För första gången sedan 2001 kryper alkoholkonsumtionen ner under 9-litersstrecket, visar preliminära siffror från CAN. Systembolagets försäljning har ökat och införseln minskat vilket kan bero på valutakursen, säger Björn Trolldal.

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska i Sverige. Enligt preliminära siffror ligger den totala alkoholkonsumtionen 2018 på 8,8 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre. Det är ingen överraskning, säger Björn Trolldal, utredare på CAN.

– Den minskade konsumtionen har pågått i mer än 10 år. Vi ser det också i alkoholrelaterad dödlighet, sjuklighet och misshandel – de siffrorna går också ner, säger Björn Trolldal.

En orsak är att de unga dricker mindre och, enligt Björn Trolldal, tar med sig sina vanor in i vuxen ålder. Och det är inte bara den totala mängden som minskat, utan även mängden man dricker vid varje tillfälle.

Trots att alkoholskatten har höjts flera gånger under senare år ökade Systembolagets försäljning med 2 procent 2018. Det är alkoholinförseln som minskat ordentligt och orsaken är den svaga kronan.

– Det är inte förvånande. Vi har sett en kraftig försvagning av svenska kronan vilket har gjort det dyrare att handla i Danmark och Tyskland. Det påverkar mängden alkohol som man tar med till Sverige, säger Björn Trolldal.

Vi har sett en långsiktig minskning av införseln som kan bero på den ökade köpkraften.

Införseln minskade också 2009 då kronan var svag och ökade igen när den blev starkare 2013. Vi kan komma att se samma utveckling, säger Björn Trolldal, men det är inte säkert. Orsaken är köpkraften.

– Vi har sett en långsiktig minskning av införseln som kan bero på den ökade köpkraften. Folk har inte samma ekonomiska behov av att köpa alkohol utomlands.

Av den totala alkoholkonsumtionen står den registrerade för 82 procent. Internethandeln (inkluderar ej Systembolagets internethandel) minskar något från 2017 och ligger på fortsatt låg nivå.

Kategorier:

Etiketter:

Julius von Wright

Julius von Wright är f.d. chefredaktör för Alkohol & Narkotika (2017-2022). Till hans specialområden hör narkotikapolitik och vårdfrågor, ofta med ett nordiskt perspektiv.

Se alla artiklar av Julius von Wright

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.