Hoppa till innehållet

Alkohol & Narkotikas lästips om att vara anhörig

boktips

Alkohol & Narkotika gick till den egna bokhyllan och tog också hjälp av bibliotekarierna på Stockholms stadsbibliotek. Här är vår lista på främst skönlitteratur om att vara anhörig.

För vuxna: 

Alex Schulmans Glöm mig om sin alkoholiserade mamma

Sigge Eklunds Varulvsvalsen på temat missbruk och medberoende

Ett syskon med missbruksproblem är ämnet för Susanna Alakoskis roman Håpas du trifs bra i fengelsetHon har också skrivit April i anhörigsverige om att vara barn respektive syster och vilka spår det sätter hos den som är anhörig.

Fredrik Ljungs roman Parasiten skildrar missbruksproblem i finansvärlden.

Till klassikerna hör Malcolm Lowrys Under vulkanen och Edward St. Aubyns romansvit om Patrick Melrose, som nyligen blev tv-serie på HBO.
Glöm det, Dåliga nyheter, Visst hopp, Modersmjölk och Till sist om Patrick Melrose finns samlade i två volymer.

Åsa Linderborgs Mig äger ingen om hennes pappa står på biblioteket bland biografierna, men den är en av de mest lästa (och lånade) böckerna om att växa upp med en alkoholiserad förälder. Om beroendets styrka och samtidigt en stor kärlek till ett barn och att inget är svart-vitt.

Djävulsdansen av Sanna Lundell och Ann Söderlund, en självhjälpsbok efter tv-serien med samma namn.

Notes to self av Emilie Pines. Om en pappa som nästan alltid sviker och håller på att supa ihjäl sig. Osminkat, osentimentalt och ändå kärleksfullt.

I sin självbiografiska debutroman Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjortberättar Eric Rosén om relationen till pappan. Betydelsefull och kärleksfull trots att pappan under i princip alla år missbrukade alkohol, narkotika och läkemedel.

Snälla mamma sluta dricka av Britta Håkansson. om hur det är att vara kvinna och alkoholist och ändå försöka klara av det vanliga livet med arbete och familj. “Snälla mamma… sluta dricka”. Lappen hittar Britta i garderoben ovanpå en gömd halvtom trelitersbox med vin. Två enkla meningar skrivna av den 15-årige sonen. De träffar allra djupast i hennes inre och ändå kan hon inte sluta dricka.

För barn och unga:

Medan mamma sover av Ingrid Olsson (ungdom).

Serieboken Stackars pappa av Sissel Gustafsson (mellanstadiet).

En vän som heter Mia av Peter Pohl (mellanstadiet).

Hasse av Siv Widerberg (lågstadiet).

Allt mod jag har av Lisa Broberg (9-12 år)

Kategorier:

Etiketter:

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Se alla artiklar av Anna Fredriksson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.