»Jag har patienter som flyger ner från Stockholm en gång i månaden«

Läkarna protesterade men bland patienter har intresset varit stort. Nu letar sig även svenskar över gränsen med förhoppningen att en nu laglig planta ska kunna hjälpa dem. Från och med i år kan cannabis skrivas ut på recept i Danmark.

– Jag har mer än ett års väntetid, så jag kan inte ens ta emot nya patienter i nuläget, säger läkaren Tina Horsted.

Hon driver en smärtklinik i centrala Köpenhamn och fortfarande ringer runt 100 personer om dagen till kliniken för att få en läkartid.

Hon har kommit att bli en minst sagt efterfrågad läkare.

Även svenskar har sökt sig till Tina Horsteds smärtklinik i hopp om att få medicinsk cannabis, men än så länge krävs det ett danskt personnummer för att hämta ut läkemedlet från apoteket.

Sedan den 1 januari 2018 får danska läkare skriva ut cannabis på recept, det efter att en bred politisk majoritet beslutat att tillåta den kontroversiella plantan som medicin under en fyraårig försöksperiod. Det innebär att utöver tidigare godkända cannabisbaserade läkemedel kan läkare även ordinera den torkade plantan i sin råvaruform.

Bakgrunden till beslutet var att vissa patientgrupper upplevde att cannabis var det enda som lindrade deras sjukdomssymptom och de blev då utlämnade till den svarta marknaden.

Men alla uppskattar inte reformen. Danska läkemedelsverket och socialstyrelsen gick emot beslutet, och kritiken var även massiv från läkarkåren. Läkarorganisationer gick ut och avrådde sina medlemmar från att skriva ut cannabis.

Andreas Rudkjøbing, ordförande i de danska läkarnas förening Lægeforeningen.

– Vi saknar tillräcklig kunskap om de långsiktiga effekterna, dosering och varaktighet. All den information som behövs när man ska informera om en behandling, säger Andreas Rudkjøbing, ordförande i de danska läkarnas förening, Lægeforeningen, som förklaring till varför de motsatte sig beslutet.

Trots det drev politikerna genom förslaget som gjorde det möjligt att förskriva cannabis.

– Vi har inget emot cannabis i sig och hoppas verkligen att det ska tas fram ett effektivt läkemedel från plantan. Det finns idag inte så många bra läkemedel inom smärtområdet. Men vi måste veta att det är tillräckligt säkert att ordinera, säger Andreas Rudkjøbing,

Det finns studier som tyder på att cannabis kan vara verksamt vid kronisk smärta, hjälpa mot symptom vid multipel skleros samt vid bieffekter av cancerbehandling. Det är också de patientgrupper som försöket med cannabis är tänkt för, men det förekommer inga direkta hinder för läkare att skriva ut cannabis mot andra symptom.

I fem år har Tina Horsted arbetat med att ordinera medicinsk cannabis till sina patienter, de senaste två åren på sin egen smärtklinik. Det är en av de få, kanske den enda kliniken i Danmark som nu systematiskt arbetar med att förskriva cannabis.

Intresset från allmänheten har visat sig överväldigande stort och att det inte skulle finnas tillräckligt mycket forskning håller Tina Horsted inte med om.

– Det tycker jag är okunnighet. De som hävdar det har inte tittat på den forskning som faktiskt existerar. Det finns en hel del internationella studier som tyder på att det har bra resultat på smärta, ger ökad livskvalitet och en högre funktionsnivå för vissa grupper, säger hon.

Hon uppskattar att 80 procent av alla som kommer till hennes klinik gör det för att utredas för medicinsk marijuana.

– För det mesta kommer de på grund av nervsmärta. En komplex problematik där de konventionella metoderna, med bland annat opioider, inte har ett speciellt effektivt resultat, säger Tina Horsted.

Även svenskar har fått upp ögonen för den nya förordningen. Några veckor in på det nya året tog Patrik Kristiansson tåget ner från Skövde och körde till Köpenhamn.

Han har haft diabetes typ 1 sedan elva års ålder, men även en ADHD-diagnos där medicinerna han provat alla haft stora biverkningar.

– Jag har haft problem med min diabetes länge, men när jag rökt har jag märkt att mitt blodsocker hålls jämnare, säger han och uppger även det haft en lugnade effekt för hans ADHD.

Varken vid den neuropsykiatriska diagnosen eller diabetes finns det särskilt mycket forskning som stärker att det har någon effekt. Trots det ville Patrik prova och bakom fanns även en önskan om ett mer naturligt läkemedel.

–Jag vill ha cannabis på ett lagligt sätt och jag vill ha rätt sort sorts cannabis, säger han.

Patrik Kristiansson är en av de svenskar som kontaktat Tina Horsted.

Läkarbesöket gick snabbt. Han fick först utskrivet Bedrocan, vilket är den rena torkade plantan. Men det fick han inte hämta ut på apoteket, utan danskt personnummer, då bara bosatta i Danmark kan få den starkaste varianten.

Så istället ordinerades han Dronabinol. En syntetiskt framställd THC vilken ges i form av orala droppar. Oftast för att stimulera aptiten hos patienter med anorexia eller HIV-sjuka samt för att motverka illamående vid cancerbehandling,

Med sig hem fick han även ett medicinskt intyg så att han kunde ta med sig medicinen tillbaka till Sverige på lagligt vis. Och han är inte ensam om att göra den resan.

– Jag har patienter som flyger ner från Stockholm en gång i månaden för att få sin medicin, berättar Tina Horsted.

I nuläget har hon tio svenskar som patienter, och ytterligare tio står i kö. Sammanlagt 1500 patienter behandlas här med cannabis. Upp till 70 procent av dem uppskattar hon blir hjälpta för sin smärtproblematik.

– En större andel än för konventionella mediciner, lägger hon till.

Patienttrycket har fått henne att öppna en privat mottagning på fredagar, där kan de som betalar går runt väntlistan.

Även andra aktörer ser möjligheter med cannabis. Sedan årsskiftet har danska lantbrukare möjlighet att odla plantan. I början av året tillkännagavs att den kanadensiska cannabisproducenten Aurora Cannabis gör gemensam sak med en dansk tomatodlare och investerar i cannabisproduktion i landet.

–Vi har fått en väldigt generös lagstiftning när det kommer till produktion och export, säger Andreas Rudkjøbing.

Det starkaste stödet, menar han, kommer från grupper som vill legalisera cannabis helt.

Men trots fortsatt kritik från läkarnas organisation och vetenskapliga instanser ser motståndet ut att minska bland landets läkare. Andelen som skriver ut cannabis ökar för varje månad som går. Den 1 februari i år skrev 53 danska läkare ut cannabis, en månad senare var det uppe i 89 stycken.

Patrik Kristiansson innehar nu Dronabinol på lagligt vis och ska börja med kuren han hämtade ut på apoteket i Danmark. Men han är heller ingen förespråkare för legalisering.

– Helt oreglerat tycker jag inte att det ska vara, men medicinsk cannabis tror jag bara är positivt.

Eterfrågan bland patienterna är för stor för att det här ska avslutas om fyra år, tror Tina Horsted. Även Andreas Rudkjøbing lutar åt samma håll.

– Jag hoppas ju det men det ser inte ut att gå åt det hållet, säger han.

Mette Carlbom

Mette Carlbom är frilansjournalist.

Senaste från Vård

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!