Chefsläkaren är ökänd bland apoteksanställda i Skåne. På sju år har Inspektionen för vård och omsorg tagit emot 18 anmälningar mot honom och nu riskerar han åtal. Hur har han fått skriva ut recept så länge?
Hösten 2019 står en kvinna med krycka framför en nyutexaminerad farmaceut på ett apotek i en mindre skånsk stad. Hon har kommit för att hämta ut ett narkotikaklassat läkemedel, men mellan kvinnan och farmaceuten lyser en röd markering på en datorskärm. En varning om att läkaren som skrivit ut morfinpreparatet har fått sin förskrivningsrätt begränsad.
När farmaceuten tänker tillbaka på händelsen har det gått ett drygt år.
– Hon skakade framför mig och hade spasmer. Hon hade väntat ett dygn på narkotikan och var abstinent. Det var verkligen sorgligt att se, säger farmaceuten som vill vara anonym.
Med utbildningen i färskt minne anmälde han läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Jag kände inte till honom då, men fick snart veta att flera anställda på andra apotek kände till den här läkaren och hans patienter. Flera hade anmält honom tidigare för hur han skrev ut narkotiska läkemedel, men han har kunnat fortsätta i alla fall.
Farmaceuten hävdar att läkaren är ökänd i branschen för att skriva ut narkotika till personer med missbruk. Samma sak uppger skånsk sjukvårdspersonal. För att kontrollera uppgifterna besöks ett slumpvist utvalt apotek i Malmö och en nummerlapp tas. När turen är kommen ställs frågan till farmaceuten om läkarens namn känns igen. Det blir träff direkt.
– Hans namn känner jag väl till och det tror jag personal på alla apotek i Malmö gör. Vi har anmält honom för överförskrivning av narkotika och även sett hur hans patienter förfalskat recept. Han är en av få läkare som fortfarande skriver recept på papper. Han fortsatte att skriva ut narkotika efter indragen förskrivningsrätt och skyllde på att han skulle överklaga, säger farmaceuten som även hon vill vara anonym.
Anmälningarna mot läkaren har gett resultat. I skrivande stund riskerar läkaren uppemot sex månaders fängelse sedan IVO vänt sig till Åklagarmyndigheten som nu överväger att väcka åtal. Ett åtal som vi har anledning att återkomma till, men först ställs frågan hur läkaren tillåtits bli ökänd. För att få svar väljer vi att titta närmare på hur myndigheterna har agerat. Något som tar oss mer än sju år bakåt i tiden.
2013, samma år som Inspektionen för vård och omsorg inrättades, hamnade läkaren under myndighetens lupp för första gången. Det var i samband med en granskning av ett vårdföretag, där två styrelseledamöter tidigare hade anklagats för misshandel och dopningsbrott, som IVO fick upp ögonen för honom.
I en av flera granskningar av läkaren slog IVO fast att han felaktigt skrivit ut tusentals tabletter av olika narkotikaklassade läkemedel till patienter under 2012. En patient hade fått nio månaders normalförbrukning av preparaten Xanor, Oxazepam/Sobril och Flunitrazepam utskrivet på en månad. Läkaren anklagades för att plagiera kollegors sjukintyg och sjukanmäla klienter med känd beroendeproblematik retroaktivt.
Enligt IVO var bristerna så allvarliga att patienters hälsa var i fara. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) uppmanades därför att dra in hans rätt att förskriva narkotikaklassade läkemedel.
Men trots att patientsäkerheten ansågs vara hotad dröjde det mer än ett år innan HSAN fattade beslut. Myndigheten kritiserade förvisso läkaren på flera punkter men menade samtidigt att IVO:s bevis inte var tillräckligt övertygande. Läkaren fick fortsätta skriva ut narkotikaklassade läkemedel, vilket han gjorde med besked.
Under de kommande fyra åren fortsatte farmaceuter och hälso- och sjukvårdspersonal att reagera på läkarens förskrivning. Anmälningarna blev allt fler och IVO granskade läkaren på nytt.
Den 1 maj 2019 fick HSAN nog och begränsade läkarens förskrivningsrätt. Granskningen som ligger till grund för beslutet visar hur stora mängder av narkotikaklassade läkemedel hade skrivits ut till nio patienter. Det handlar liksom tidigare om en uppsjö olika läkemedel, däribland Medikinet, Elvanse, Methylfenidat, Xanor och Stesolid. Enligt IVO:s uträkningar var doserna som skrevs ut farligt höga, i ett fall 13 gånger högre än rekommenderat.
Läkaren slår ifrån sig anklagelserna och säger till HSAN att »han aldrig har skadat någon patient«, och att han »i flera av patientfallen inte haft någon anledning att ifrågasätta patienternas uppgifter, vilket inte heller är hans uppgift som behandlare«.
Efter HSAN:s beslut valde även danska Styrelsen for Patientsikkerhed att begränsa läkarens förskrivningsrätt. Liksom sin svenska motsvarighet hade den danska myndigheten granskat läkaren under flera års tid och kommit fram till att hans yrkesutövning kunde utgöra en fara för patientsäkerheten.
Här kunde historien sluta, om det inte vore för att Läkemedelsverket i september 2019 ansåg att en privat läkarmottagning i Malmö gjorde reklam för medicinsk cannabis på sin hemsida och sociala medier. Mottagningen krävdes på 150 000 kronor i vite, en betalning som skulle upprepas om reklamen inte upphörde.
Ärendet väckte IVO:s intresse för kliniken och en inspektion genomfördes i lokalerna. Under inspektionen upptäcktes ett olåst kylskåp med narkotikaklassade läkemedel, åtkomligt för obehöriga. I juni 2020 kritiserade IVO mottagningen på flera punkter och krävde åtgärder.
Det visar sig att den ökända läkaren är läkarmottagningens styrelseordförande och chefsläkare. På sin Linkedin-sida marknadsför han oblygt att han behandlar smärtpatienter med medicinsk cannabis på mottagningen, trots indragen förskrivningsrätt och det faktum att han inte finns med på listan över läkare i Sverige som som har skrivit godkända licensmotiveringar för att skriva ut medicinsk cannabis under de senaste två åren. Men rätt att skriva ut medicinsk cannabis har hans läkarkollega på mottagningen, en person som just nu granskas av IVO efter att ha anmälts för att skriva ut just medicinsk cannabis på lösa grunder.
Åter till den anmälan mot läkaren som ligger på Åklagarmyndighetens bord för beslut. Det är en anmälan som IVO formulerat efter ännu en granskning i vilket läkaren är skälig misstänkt för att obehörigen och mot ersättning skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till tre olika patienter. Skulle åtal väckas och dom falla, riskerar läkaren uppemot sex månaders fängelse och återkallelse av läkarlegitimationen.
Den nyutexaminerade farmaceuten som anmält läkaren blir överraskad av att få veta att läkaren nu riskerar en fängelsedom.
– Är det sant? Det hade jag ingen aning om. Jag har inte fått någon återkoppling från min arbetsgivare eller IVO.
Alkohol & Narkotika har försökt nå läkaren per telefon och e-post för en kommentar utan att få svar.
Korrigering: Redaktionen har förtydligat att läkare inte ansöker om licens för att skriva ut medicinsk cannabis, utan de skriver licensmotiveringar som apotek använder för att söka om licens. Läkaren i artikeln har inte skrivit en godkänd licensmotivering under de senaste två åren.
Kategorier:
Fredrik Rubin är frilansjournalist.
Se alla artiklar av Fredrik RubinPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.