#5-6/2022

Tema: Alkohol & kvinnor

Aktuell forskning från Storbritannien visar hur alkohol marknadsförs till kvinnor i sociala medier med budskap om jämställdhet och systerskap.
– Kvinnor blir ofta medvetna om sin ”rätt” att dricka genom reklam och många associerar också denna rätt med kvinnors ökade rätt till utbildning, arbete och höga samhällspositioner, säger Amanda Atkinson, docent i folkhälsosociologi vid Liverpool John Moores University.

En ung kvinna ska vara fri och självständig i sitt drickande men samtidigt inte släppa kontrollen så att hon utsätter sig för risker. Motstridiga krav på tjejer blir tydliga i förhållande till alkohol. ”Dubbelbestraffning”, menar Ida Östensson på jämlikhetsstiftelsen Make Equal.

Nu riktas fokus även mot mäns alkoholkonsumtion när studier visar att också blivande fäder gör rätt i att vara återhållsamma innan graviditeten.

Alkohol & Narkotika har varit i italienska Turin och i Jönköping och besökt två öppna verksamheter med olika förutsättningar och arbetssätt men med samma mål – att ge unga framtidshopp.
– Gruppo Abele är mitt andra hem, jag mår bra och har roligt här. Nu får jag hjälp med att söka jobb, säger Mattio, 17 år i Turin.

Vi har också varit i Canberra i Australien där man nu avkriminaliserar innehav av tunga droger, vi har talat med psykologen och forskaren Sara Wallhed Finn om varför vi har så svårt att prata om vår oro när någon närstående dricker för mycket och vi har besökt Drogfokus tillsammans med 600 förebyggare.  

Detta och mycket mer hittar du i nya numret av Alkohol & Narkotika som kommer den 8 december 2022.

Alkohol & kvinnor// Gatu-utbildare i Turin // Tjejer lockar tjejer i Jönköping // Alkoholsnacket // Ensamkommande // Beroendevården i Göteborg// Canberra avkriminaliserar tunga droger // Spelaransvar

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Tidskriften

#2023/2024

Unga // Vejp och blodet //Ungas minskade drickande - vad händer när de blir vuxna

#1-2/2023

HBTQI // VR mot rökning // Försäljning av e-cigaretter förbjuden i Mexiko // Unga litar på

#4/2022

Föräldraskapsstöd // Dopinghund // Lustgas // Legalisering // CBD-olja // Fler äldre dör av alkoholskador// Inget

#2-3/2022

Reality-serier om beroende // Drogpolicy // Valenkät // Punktskatter// Ungas drickande // Kerstin Hesselgren // Alkoholvanor

#1/2022

Cannabis och våld och behandling // Metamfetamin // The Think-drink effect // Sjukdomsmodellen // Datorspelsberoende //

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!