#4/2022

Tema: Föräldraskapsstöd

Få saker engagerar som föräldraskap. Men hur gör man bäst? När tonåringen tar större risker och kommer i kontakt med droger är en bra relation till föräldern den bästa grunden. Har det gått snett i kommunikationen kan det behövas en nystart.
– Men det är aldrig för sent. Du kan bygga anknytning hela livet, säger psykologen Kajsa Lönn Rhodin.
Vi tittar på forskningsstödet för föräldraskapsstödprogram, intervjuar en fältassistent som håller i föräldraträffar och mamman som är tacksam för bekräftelsen från Minimaria.  

Sveriges första och enda dopinghund Molly har en fantastisk nos och ett stabilt psyke. Vi har följt med henne och hennes hundförare på sökträning. Att hantera preparaten noga är viktigt så att inte Molly blir tränad på fel doft. Molly jobbar inom idrotten, men också inom polisen pågår insatser mot samhällsdopning. Fler poliser utbildas för att ha som en del i sitt vardagliga jobb att besöka gymmen.

En aktuell fråga är lustgasen. CAN har presenterat de första nationella siffrorna över användningen bland skolelever och Giftinformationscentralen vill att handeln begränsas.
– Den nuvarande galna vilda västernmarknaden måste upphöra. Det är för lätt att tjäna grova pengar på detta nu och för många far illa, säger Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen.

Risken för en 15- 20 åring att bli misstänkt för ringa narkotikabrott är 80 procent högre i ett socioekonomiskt utsatt område. Men fler tester ger sämre träffsäkerhet.
– Vill man testa fler kommer ännu fler att testa negativt. Man behöver inse att det är ett stort ingrepp att göra ett test och att det kan medföra minskad tillit, säger Felipe Estrada, kriminolog och en av forskarna bakom en ny studie.

Vi har också tittat på vad som har hänt på fängelserna ett år efter att beslutet att lägga ner tolvstegsbehandlingen togs. Vi intervjuar Alexis Goosdeel, chefen för EU:s drogbyrå om situationen i EU, när fler länder fattar beslut om legalisering av cannabis och vi undersöker vad som ligger bakom siffror i Socialstyrelsens dödsorsaksregister som visar att fler äldre avlider av dödsorsaker som leverskador och alkoholförgiftning.

Detta och mycket mer hittar du i nya numret av Alkohol & Narkotika som kommer den 22 september 2022.

Föräldraskapsstöd // Dopinghund // Lustgas // Legalisering // CBD-olja // Fler äldre dör av alkoholskador// Inget 12-steg i fängelse // Diskriminerande drogtest

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Tidskriften

#2023/2024

Unga // Vejp och blodet //Ungas minskade drickande - vad händer när de blir vuxna

#1-2/2023

HBTQI // VR mot rökning // Försäljning av e-cigaretter förbjuden i Mexiko // Unga litar på

#5-6/2022

Alkohol & kvinnor// Gatu-utbildare i Turin // Tjejer lockar tjejer i Jönköping // Alkoholsnacket // Ensamkommande

#2-3/2022

Reality-serier om beroende // Drogpolicy // Valenkät // Punktskatter// Ungas drickande // Kerstin Hesselgren // Alkoholvanor

#1/2022

Cannabis och våld och behandling // Metamfetamin // The Think-drink effect // Sjukdomsmodellen // Datorspelsberoende //

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!