#4/2020

Att dricka sig berusad, använda droger och begå brott ska ses som olika företeelser, säger Russel Turner i forskarintervjun, och förespråkar mer fokus på dem med problem än på den allmänna preventionsinsatserna.

Vi rapporterar om att rökförbudet på uteserveringarna inte minskade antalet rökare i Sverige.

I omslagsartikeln skriver forsakren Johan Nordgren om erfarenheter av att använda syntetiska cannabinoider. De rapporterar fler psykiska problem än cannabisanvändare.

På 90-talet rapporterade en rad tidningar om hur nykterister hade sämre hälsa än dem som drack alkohol. Men vad sade studierna egentligen? I en essä skriver journalisten Thomas Heldmark om hur alkoholen blev nyttig – och farlig igen.

I numret uppmärksammar vi två forskare som gått bort under året: Lars Gunne och Claudia Fahlke.

Många tunga instanser vill plötsligt se en utvärdering av det kriminaliserade bruket av narkotika. Vi frågar oss vad som har hänt. Partipolitisk tvärvändning, internationella strömningar och en hög narkotikadödlighet ligger bakom trycket på en utvärdering.

Vi intervjuar forskaren John Holmes om minimipriser på alkohol och frågar om modellen kan bli aktuell i Sverige: definitivt, svarar han.

Opinionsundersökningar brukar visa på ett starkt stöd för en restriktiv narkotikapolitik. Men vad vet vi om den folkliga opinionen kring narkotikans legala status? Vi ställer frågan till forskare och politiker.

Vi uppmärksammar den självantändande alkoholisten. Vad drev på myten och hur kunde den leva in på 1900-talet? Svaret ligger delvis hos en hallänning som dog på 1600-talet.

Vi intervjuar cannabisforskaren Amir Englund om behovet av en standardenhet på THC. Det skulle ha fördelar för forskningen men också för att minimera skador, säger han.

Temarord: Förebyggande // Rökförbud // Syntetiska cannabinoider // Alkohol & hälsa // Narkotikapolitik & attityder // Lars Gunne // Claudia Fahlke // Minimipriser // Självantändande alkoholister // Standardenhet för THC

Senaste från Tidskriften

#6/2021

Under hösten har flera röster höjts för att vården för personer med drogproblem i Göteborg är

#5/2021

Vilka samband finns det mellan utbildning och inkomst och alkohol, cigaretter, narkotika och spel? Vi ger

#4/2021

Mycket av rapporteringen kring beroendeframkallande läkemedel fokuserar på överförskrivning, men vad händer med dem som nekas

#3/2021

I #3/2021 intervjuar vi Emma Eleonorasdotter om hur resurser kan påverka vilka risker droganvändning medför. Hon

#2/2021

I 2/2021 intervjuar vi den norska forskaren Marit Edland-Gryt om hur kokain används för att kontrollera

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!