I #3/2021 intervjuar vi Emma Eleonorasdotter om hur resurser kan påverka vilka risker droganvändning medför. Hon har nyligen disputerat om kvinnor, droger och klass vid Lunds universitet.
Vi besöker föreningen Helamalmö och hör hur de jobbar för att skapa trygghet runt Nydalatorg. Fokus i debatten hamnar lätt på hårdare tag, men de vill satsa på mjuka värden – och frukost.
Det har gått ett halvt sekel sedan de första studierna om kontrollerat drickande, så varför pratar vi så mycket om det just nu? Tiden har mognat, säger Sara Wallhed Finn. Men vilken roll har alkoholen på arbetsplatsen haft i den utvecklingen?
Ceremonier med den psykedeliska brygden Ayahuasca har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Varför då? Och kan pandemin ha fått fler att söka efter ett högre jag?
Växlingskontoren har fått en allt mer central roll i narkotikahandelns penningtvätt. Vad har drivit utvecklingen? Vi tar en titt på ett av betalningssystemen: Hawala.
Öckerömetoden har beskrivits som ett framgångsrikt preventionsprogram, men den första externa utvärderingen visar ingen effekt. Vi intervjuar forskaren Björn Johnson och metodens utvecklare Håkan Fransson om studien.
Preventionsvetenskapen är kantad av besvikelser. Filip Roumeliotis utgår från utvärderingen av Öckerömetoden och frågar sig vad syftet är med förebyggande arbete, om det så sällan visar effekt.
Och i ledaren tar chefredaktören Julius von Wright en titt på hur de ringa narkotikabrotten ser ut i Sverige, Finland och Norge. Mycket är lika, men i det praktiska arbetet är skillnaderna överraskande stora.
Temaord: Droger, kön & klass // Helamalmö // Kontrollerat drickande // Ayahuasca // Hawala // Öckerömetoden // Preventionsvetenskap // Ringa narkotikabrott