#2-3/2022

Är det en slump att det kommer svenska tv-serier om beroende och skadligt bruk samtidigt i två olika kanaler? Nej, att prata om viktiga saker och visa sånt som känns äkta är en trend, säger Lisen Lindahl som producerat Behandlingen. Håkan Hallin, också känd som Färjan-Håkan är en av de sex medverkande som får en skräddarsydd behandling på en skärgårdsö under tre veckor. Han tycker att det blivit lättare att prata om ett problematiskt förhållande till alkohol. “Det är en vinst att kunna visa att det finns god hjälp att få. Det finns metoder och det finns personer som kan det här”, säger Ingemar Sköld, ansvarig läkare i Behandlingen.

Trenden med ett minskat ungdomsdrickande håller i sig, men bara i de nordeuropeiska och engelskspråkiga länderna. Alkohol & Narkotika söker svaren på varför. En strävan efter frihet, självständigt tänkande och att viljan att ta hand om sin egen hälsa kan vara en del av svaren.

ANDTS lär inte bli de mest diskuterade frågorna i årets valrörelse men Alkohol&Narkotika har bett partierna om svar på allt från deras inställning till gårdsförsäljning och avkriminalisering till avvägningen mellan individens frihet och solidaritet med svaga grupper.

Vi har besökt SSAB i Luleå, en del av många nya industriprojekt i norra Sverige. Företaget skärper sin alkohol- och drogpolicy, den som testar positivt för narkotika riskerar avsked. “Personligen tycker jag det är hårt”, säger Mats Bäcklund, rehabansvarig på IF metall.

När folkomröstningen om rusdrycksförbud genomfördes 1922 var valsedlarna märkta efter kön. Detta trots att kvinnlig och lika rösträtt precis införts. Det tyckte Kerstin Hesselgren, den först invalda kvinnan i riksdagens Första kammare, var fel. Syftet var att se om män och kvinnor röstade olika. Och det gjorde de.

Detta och mycket mer hittar du i nya numret av Alkohol & Narkotika som kommer den 19 maj 2022.  

Reality-serier om beroende // Drogpolicy // Valenkät // Punktskatter// Ungas drickande // Kerstin Hesselgren // Alkoholvanor som går i arv // Äldre med skadligt bruk

Anna Fredriksson

Anna Fredriksson tidigare redaktör för Alkohol & Narkotika

Senaste från Tidskriften

#2023/2024

Unga // Vejp och blodet //Ungas minskade drickande - vad händer när de blir vuxna

#1-2/2023

HBTQI // VR mot rökning // Försäljning av e-cigaretter förbjuden i Mexiko // Unga litar på

#5-6/2022

Alkohol & kvinnor// Gatu-utbildare i Turin // Tjejer lockar tjejer i Jönköping // Alkoholsnacket // Ensamkommande

#4/2022

Föräldraskapsstöd // Dopinghund // Lustgas // Legalisering // CBD-olja // Fler äldre dör av alkoholskador// Inget

#1/2022

Cannabis och våld och behandling // Metamfetamin // The Think-drink effect // Sjukdomsmodellen // Datorspelsberoende //

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!