#2/2021

Omslag 2-2021

I 2/2021 intervjuar vi den norska forskaren Marit Edland-Gryt om hur kokain används för att kontrollera fylla på krogen.

Vi uppmärksammar hur äldre dricker mer än tidigare generationer och vilken roll moral påverkar hur vi hanterar det.

Vi berättar historien om skärgårdsköket som blev en amfetaminfabrik och pratar med polisen om hur allt mer amfetamin produceras i Sverige.

Landskapet för skyddade boende har förändrats rejält på senare år. I dag sker mer än varannan placering på privata boenden, en utveckling som började när nedlagda hvb-hem sökte nya klienter efter att antalet asylsökande minskade i Sverige 2016. Vi berättar historien om kvinnokampsfrågan som privatiserades.

Regeringen flaggar för att de vill införa ett ANDTS-politiskt forum, men vad är det? Vi frågar Magnus Jonsson på Socialdepartementet.

Forskaren Bengt Svensson konstaterar att den nya socialtjänstlagen inte innebär större förändringar för missbruksvården, men efterlyser en vårdgaranti av dansk modell.

Författaren Lisa Rahbek skriver i sin krönika om vårdens övermedikalisering.

I ledaren tar Julius von Wright upp behovet av att bättre uppskatta användningen av droger i Sverige, eftersom en minskning av bruket är ett centralt mål i regeringens förslagna ANDTS-strategi.

Temaord: Medikalisering // Kokainkultur //Äldre och alkohol // Amfetaminfabrikerna i Sverige // Privatiseringen av skyddade boenden // Barnfattigdom i Haparanda

Senaste från Tidskriften

#2023/2024

Unga // Vejp och blodet //Ungas minskade drickande - vad händer när de blir vuxna

#1-2/2023

HBTQI // VR mot rökning // Försäljning av e-cigaretter förbjuden i Mexiko // Unga litar på

#5-6/2022

Alkohol & kvinnor// Gatu-utbildare i Turin // Tjejer lockar tjejer i Jönköping // Alkoholsnacket // Ensamkommande

#4/2022

Föräldraskapsstöd // Dopinghund // Lustgas // Legalisering // CBD-olja // Fler äldre dör av alkoholskador// Inget

#2-3/2022

Reality-serier om beroende // Drogpolicy // Valenkät // Punktskatter// Ungas drickande // Kerstin Hesselgren // Alkoholvanor

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!