#2/2021

Omslag 2-2021

I 2/2021 intervjuar vi den norska forskaren Marit Edland-Gryt om hur kokain används för att kontrollera fylla på krogen.

Vi uppmärksammar hur äldre dricker mer än tidigare generationer och vilken roll moral påverkar hur vi hanterar det.

Vi berättar historien om skärgårdsköket som blev en amfetaminfabrik och pratar med polisen om hur allt mer amfetamin produceras i Sverige.

Landskapet för skyddade boende har förändrats rejält på senare år. I dag sker mer än varannan placering på privata boenden, en utveckling som började när nedlagda hvb-hem sökte nya klienter efter att antalet asylsökande minskade i Sverige 2016. Vi berättar historien om kvinnokampsfrågan som privatiserades.

Regeringen flaggar för att de vill införa ett ANDTS-politiskt forum, men vad är det? Vi frågar Magnus Jonsson på Socialdepartementet.

Forskaren Bengt Svensson konstaterar att den nya socialtjänstlagen inte innebär större förändringar för missbruksvården, men efterlyser en vårdgaranti av dansk modell.

Författaren Lisa Rahbek skriver i sin krönika om vårdens övermedikalisering.

I ledaren tar Julius von Wright upp behovet av att bättre uppskatta användningen av droger i Sverige, eftersom en minskning av bruket är ett centralt mål i regeringens förslagna ANDTS-strategi.

Senaste från Tidskriften

#6/2021

Under hösten har flera röster höjts för att vården för personer med drogproblem i Göteborg är

#5/2021

Vilka samband finns det mellan utbildning och inkomst och alkohol, cigaretter, narkotika och spel? Vi ger

#4/2021

Mycket av rapporteringen kring beroendeframkallande läkemedel fokuserar på överförskrivning, men vad händer med dem som nekas

#3/2021

I #3/2021 intervjuar vi Emma Eleonorasdotter om hur resurser kan påverka vilka risker droganvändning medför. Hon

#1/2021

Överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel är ett svårfångat problem. Patienter kan ha flera läkarkontakter, läkare kan ha

Lästips direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!